Руският премиер Дмитрий Медведев е карал ски в неделя, докато хиляди руснаци из цялата страна протестираха срещу него, предаде Нюз.Ру.

Това признава самият той в профила си в инстаграм.

Последното послание на Медведев в тази социална мрежа е от 8 март, в който той честити на жените празника. Вчера обаче много хора го питат там как е прекарал деня.

"Не беше зле, покарах ски", отговаря той на потребителя ispiridonoff.

Не става ясно обаче къде точно е карал ски премиерът.

Само в Москва вчера са били арестувани 1030 протестиращи, съобщи правозащитната организация "ОВД инфо".

Сред задържаните е и опозиционният блогър Алексей Навални. Точно той изкара хората на протест с разкритията на оглавявания от него Фонд за борба с корупцията (ФБК), че Медведев е получил дарения на стойност над 1 милиард евро и се е сдобил с несметни богатства. Твърденията се съдържат във филма "Той не ви е Димон", който до този момент е събрал над 12 милиона гледания в YouTube. (Димон иде от Дима, което пък е умалителното на Дмитрий - б.р.)

Вчера по време на протестите полицаи и неизвестни цивилни нахлуха в централата на ФБК в Москва. Арестувани бяха всички намиращи се вътре 17 сътрудници на Фонда. По-късно бе изнесена цялата техника, включително компютърът и ноутбукът, на които е правен филмът "Той не ви е Димон".

"Като че ли могат да повлияят на работата ни, като крадат техниката", коментира иронично в туитър Кира Ярмиш - прессекретар на Навални и ФБК.

Какво става всъщност с премиера?

Този въпрос е твърде интересен, като се има предвид развитието на събитията след 2 март, когато ФБК публикува твърденията си за богатствата на премиера, отбелязват анализатори.

На 14 март Медведев отсъства от съвещание на президента Владимир Путин с министрите. Държавният глава заяви тогава, че премиера "не го опазили" и той "се поразболял".

Само два дни по-късно обаче потребители на инстаграм обърнаха внимание на снимка на усмихващия се Медведев, позиращ на фона на планините в ски курорта Архиз в автономната руска република Карачаево-Черкесия. Снимката се появи в акаунта на заведението CofeeBarberry. От управата на кафенето побързаха да заявят, че Медведев бил в курорта на официална визита на 10 март, а се разболял след отпътуването си оттам.

 

 

Министър-председателят отсъства от правителствено съвещание и на 17 март.

А на 22 март Медведев лично опроверга твърденията за болестта си. Това стана на среща с представители на дребния и средния бизнес в сферата на автомобилните превози.

"Че аз въобще не съм боледувал", отговори премиерът, след като един от участниците в срещата му честити оздравяването.