Изборният процес в една от секциите в турския град Бурса бе спрян, след като избирателите нахлуха вътре. Полицията се намеси и освободи входа на секцията. Около 50 души, чакащи пред училището да гласуват, бяха натоварени в автобус и извозени към друго място за гласуване, в което чакащите били по-малко, предаде Нова тв.

Нарастването на напрежението съвпадна с пристигането на представители на изселнически организации и на турските медии.

10 минути по-късно гласуването беше възстановено.

По-рано сутринта в същата секция полицаят, опитал се да въведе ред, бил съборен на земята от хората, които искали да влязат вътре. Още от сутринта Нова тв съобщава, че хаосът е пълен.

Както Клуб Z писа, това е заради изискването декларации да се попълват само вътре в секцията.

Кметът на Бурса Реджеп Алтепе лично се появи в района на една от избирателните секции в града. Той обясни, че е дошъл, за да види дали може да е полезен с нещо.

„Можем ли да помогнем с превод на представителите на ЦИК, да помогнем с храна и вода - попита той. - Разпоредбите на ЦИК са недемократични, но трябва да се уважават”, заяви още кметът на Бурса и допълни: „Ние сме две съседни държави, които са партньори и трябва да се уважават."

В момента в секцията има две опашки за същинско гласуване и за декларации.

До този момент са гласували 315 души. За сравнение на предишните избори в същата секция са гласували 1950 души. 

Около 38 хил. българи, живеещи в чужбина, са гласували на парламентарните избори към 13.00 ч., съобщи МВнР. От тях около 14 хил. са в Турция, пише "Фокус".

Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Министерството на външните работи. Няма информация за сериозни нарушения. На някои места в Турция има опашки. В източните държави като Австралия, Китай и Нова Зеландия изборният ден вече приключва. Към 13.00 часа наше време българите, гласували във Великобритания, са около 5 000, в Германия - около 4 000, а Испания - около 3 500 души. В САЩ гласуването на българите тепърва предстои да се развие поради часовата разлика.