Алексей Навални - политик, опозиционер, основател на Фонда за борба с корупцията (ФБК), е арестуван и задържан на митинг в Москва, неразрешен от властите, предава "Комерсант". Прессекретарят на Навални Кира Ярмиш уточни, че той е задържан при станция "Маяковска" на метрото. Самият Навални написа в туитър:

"Момчета, с мен всичко е наред. Не трябва да ме спасявате. Вървете по "Тверская". Нашата днешна тема е борбата с корупцията."

По-рано "Медиазона" съобщи, че един мъж е задържан около сградата на "Известия", още двама полицията прибрала от Пушкинския площад. В Twitter съобщават, че в района на метростанция "Белоруская" са задържани 10 души. В автозак (специален автомобил, тип закрит камион за превозване на заподозрени и обвиняеми) са прибрали и мъж, стоящ на изхода на станция "Тверская", с плакат "Корупцията убива бъдещето". Очевидци съобщават за въртолет, който лети над Тверская улица.

По неофициални данни към 14 часа на Пушкинския площад са се събрали не по-малко от 1500 души. Опозиционни антикорупционни митинги вече имаше в Хабаровск, Новосибирск, Томск, Кемерово, Барнаул, Красноярск, Владивосток, Севастопол, Симферопол и Иркутск. По-рано стана известно, че антикорупционните митинги на Елексей Навални са съгласувани с властите в 24 града на Русия. Московските власти обаче отказали на опозиционера да провежда акцията в центъра на града, предлагайки алтернативни варианти - в Соколники и Люблино, обаче организаторите на митинга отказали тези варианти. 

Полицията призова московчани да не участват в нерегламентираната акция, тъй като "личната им безопасност може да се окаже под заплаха". Както се отбелязва в текста, московската полиция и градските власти "официално предупреждават, че мероприятието е незаконно и в създалите се условия расте рискът от провокационни действия, насочени към нарушаване на обществения ред.

Митингът се охранява както от редова полиция...

така и от ОМОН.

А "отговорни за безопасността на гражданите" са организаторите на митинга.