Новият сезон във Формула 1 започва така, както приключиха последните 3 - трикратният световен шампион Люис Хамилтън ще стартира от първа позиция в откриващото състезание за Гран При на Австралия в Мелбърн.

Пилотът на "Мерцедес" бе най-бърз в днешната квалификация, спирайки хронометрите на 1:22,188 мин, което е и рекорд на пистата „Албърт Парк”. Това 62-ият му пол позишън в кариерата.

Втори на стартовата решетка ще се нареди пилотът на "Ферари" Себастиан Фетел, който финишира с време 1:22,456. От трето и четвърто място ще потеглят съответно новият пилот на "Мерцедес" Валтери Ботас (1:22,481) и Кими Райконен с "Ферари" (1:23,033). Пети е Макс Верстапен с "Ред Бул".

Състезанието е в неделя сутринта. Все пак тази година се очаква "Мерцедес" да има доста по-сериозна конкуренция - най-вече от "Ферари", а също така от "Ред Бул". 

Самият Хамилтън, който ще опита да си върне титлата, след като я загуби миналата година от отказалия се Нико Розберг, обяви вчера, че фаворит №1 този сезон е именно италианският тим.

"Ферари" направи впечатляващ болид, който минава за най-бързия, благодарение на аеродинамичния си пакет и цялата задвижваща система.