"Европейският съюз рискува за загине, ако няма нова визия за бъдещето, базирана на солидарността и ценностите, които са в основата на създаването му".

Това предупреди лидерите на страните членки на Съюза Папа Франциск. Главата на Римокатолическата църква посрещна държавните ръководители от ЕС във Ватикана преди срещата в Рим, посветена на 60-ата годишнина от подписването на римските договори, които поставят началото на общността. 

В обръщението си папа Франциск отбеляза, че Европа страда от "вакуум в ценностите" и губи "усещането си за посока", съобщиха "Телеграф" и "Индипендънт". 

“Когато едно тяло губи чувството си за посока и вече не е способно да погледне напред, започва регрес и в дългосрочен план рискува за загине", заяви Папата. 

Единствено премиерката на Великобритания Тереза Мей не участва в срещата в Рим, заедно с колегите си от останалите 27 страни от ЕС. Причината за това е предстоящият "Брекзит" - една от темите на сбирката. България е представлявана от президента Румен Радев. Той е бил поканен първи да поздрави Папа Франциск.

Папата предупреди, че бумът на антиевропейски партии в страни от Съюза може да доведе до задълбочаване на отдалечаването на гражданите от институциите, които трябва да ги представляват. Той заяви още, че международната солидарност е "най-ефикасният антидот срещу модерните форми на популизъм".

Отбелязвайки терористичното нападение в Лондон тази седмица папа Франциск се обърна към лидерите с посланието, че трябва да работят заедно, за да промотират европейското наследство от идеали и духовни ценности с повече страст и вяра. 

Срещата на държавните ръководители на ЕС по случай 60 години от Римските договори е в събота. Снимка ЕПА/БГНЕС

Срещата на върха на ЕС в Рим, която е утре, протича при безпрецедентни мерки за сигурност. 

"Признателни сме на папа Франциск за вниманието, което отделя на България чрез ежегодните аудиенции на български делегации и честването на българските свети братя Кирил и Методий - съпокровители на Европа", заяви Румен Радев на срещата с главата на Римокатолическата църква.

Светият отец отправи благопожеланията си  към целия български народ и заяви, че солидарността и човешката личност са стожерите на европейския проект.

Всеки милиметър от пътя на ръководителите на ЕС бе щателно проверен преди срещата в Рим.