Признатият от НАСА и десетки университети по света специалист по неврология и отоневрология от Медицинския университет в София - проф. Огнян Колев, вече няма да преподава в учебното заведение. Причината - през юни ученият навършва 65 години и според закона трудовият му договор като преподавател може да бъде прекратен. Законът за висшето образование дава възможност за удължаване на този договор до три пъти с по една година. Решението обаче зависи първо от катедрения съвет, който може да направи предложение до академичния съвет на университета за удължаване.

Е, във вторник по обяд съветът на Катедрата по неврология на Медицинския университет е взел решение, че проф. Колев не може да продължи да преподава след 65-ия си рожден ден.

За случката потвърди пред Клуб Z самият професор, след като научихме за резултата от заседанието във вторник. Той има докторант, и текущи проекти, които ще трябва да бъдат довършени от някой друг.

По време на разглеждането на темата  четирима колеги на професора са се изказали в полза на удължаването на договора му с университета. Не е имало нито едно негативно мнение, разказаха участници. И въпреки това тайното гласуване завършва с резултат 18 гласа" против" проф. Колев, 17 - "за" и две бели бюлетини. Обяснение за странното гласуване няма, особено на фона на това, че няма нито едно отрицателно изказване за проф. Колев и експертизата му.

Кой е проф. Огнян Колев

Проф. Колев е зам.-директор на Многопрофилната болница по неврология и психиатрия "Св. Наум“. Той е и първият европеец, не просто българин, който получава признание от НАСА - през 2014 г. той бе отличен за 22-годишния си принос за изследователската програма на американската агенция за космически полети. През 2004 г. ученият е отличен и от Министерството на отбраната на САЩ като съвместен ръководител на научни проекти и сътрудничество с НАСА, за научен принос в подобряване на ориентацията в пространството.

През юли 2015 г. професорът получи орден "Св. св. Кирил и Методий" от президента (2012-2017) Росен Плевнелиев. Високото държавно отличие е „за особено значими заслуги за развитието на българската и световната наука в областта на медицината“. Номинацията за орден дойде от бившия здравен министър Петър Москов, а одобрението - от Министерския съвет, тогава начело с Бойко Борисов.

Проф. Колев е чел лекции в Харвард, Кембридж, Империъл колидж в Лондон, най-реномираните университети във Франция, Германия, Япония, САЩ, Швейцария и др. Буквално дни преди решението на Катедрата по неврология в София да не удължи договора му за преподаване, професорът получава покана на 30 март да изнесе поредна лекция - в престижния университет "Джон Хопкинс" в САЩ. Има и десетки научни публикации в едни от най-авторитетните медицински издания в света.

Той от години изследва механизмите, определящи поведението на астронавтите в критични ситуации на полет, както и космическата болест и реакциите на организма на астронавтите в състояние на безтегловност. И в момента работи по подобен проект, разказа самият той.

Как се стига до слагането на край на преподавателската му кариера в Медицинския университет

Ръководителят на Катедрата по неврология проф. Лъчезар Трайков и ректорът на Медицинския университет проф. Виктор Златков не бяха открити за коментар на случая - първият не отговаряше да мобилния си телефон, а на втория телефонът безе изключен и в сряда, и днес, когато го от Клуб Z го търсихме. 

Пред Клуб Z казусът коментира проф. Иван Митев, декан на Медицинския факултет. По думите му големият проблем, за да се стига до подобни решения, е в Закона за висшето образование и в начина, по който се взимат решения за удължаването на договорите на преподавателите, след като навършат определена възраст.

Причината е, че в гласуването на катедрения съвет право на таен глас имат всички - асистенти, доценти, професори, дава се предимство на субективните отношения в рамките на самата катедра, а не на обективни критетии като експертиза, научни постижения и т.н.

Според закона и правилата в подобни случаи ако процедурата по удължаване на преподавателски договор не мине през гласуването в катедрения съвет - тя просто се прекратява на това ниво и толкова. Според проф. Митев законодателството в момента не е мръднало съществено от това допреди 1989 г., когато и портиерите, и санитарите участвали във взимането на решения. И това е проблем не само на Медицинския универтитет, а на всички висши учебни заведения.

"Случаят с проф. Колев за съжаление не е първият подобен, в който субективните отношения в рамките на една катедра се отразяват...", каза професорът.

Той допълни, че е предложил на проф. Колев да подготви обръщение, а самият проф. Митев да предложи темата на заседание на факултетния и на деканския съвет. "Ще потърся и юриста, който да разгледа казуса, но досега няма прецедент, при който ако процедурата по удължаване на договор е прекъсната на ниво катедрен съвет, да има различен резултат след това", обясни деканът, припомняйки отново, че такива са правилата по закон.

Друг проблем по думите му е дискриминационния законов текст, който позволява на асистенти да работят до 70-75-годишна възраст, но за професорите и доцентите има възрастово ограничение. 

Крайният резултат от случая е, че един световно признат учен, какъвто е проф. Огнян Колев, повече няма да преподава. А липсата му в екипа на Медицинския университет ще повлияе на самия университет, защото научните му постижения и публикациите му в най-авторитетните медицински издания имат отношение към рейтинга на самия университет.