В целия свят е пълно с изоставени от хората места. Някога изпълнени с живот, днес те са призрачни и зловещи. На територията на Русия има най-много такива места, съобщава Дарик.

Ето и едни от най-известните сред тях:

Атомният морски фар Анива

Фарът е построен с огромен труд през 1939 година и е по проект на японеца Миура Синобу на о-в Сахалин.

В началото на 90-те е преоборудван да работи с атомна енергия, но скоро е изоставен и сега привлича само авантюристи.

 

8-ми цех на завода "Дагдизел"

Този цех бил построен насред Каспийско море. Предназначен е бил за сглобяване и тестване на свръхмощни оръжия, но е закрит през 1966 година. Оттогава стои като старо ръждиво чудовище в морето.

 

Родилният дом в град Покров

Има болници, които изглеждат зловещи и когато функционират, а след като бъдат изоставени се превръщат в мрачни, призрачни места. Сградата в град Покров е построена в края на XVIII век и е била родилен дом.

 

База за подводници "Павловское"

Базата е бил предвидена за противоатомно убежище за подводници от военноморския флот на бившия СССР. Строежът на съоръжението продължил 20 години, но останал незавършен.

 

Военна база "Бечевинка"

През 60-те години на XX век в заливът "Финвал", Камчатка започва строежът на малко военно градче, ракетна и подводна база. Днес призрачният град е обитаван само от самотни ръждиви спомени.

 

Диамантената мина "Мир"

До 2009-та година това е една от най-големите открити диамантени мини. Тя е с дълбочина  525 м. и с диаметър 1.2 км. Тя е изоставена, но добивът в района продължава.

Градчето Мирний е на метри от ръба на тази бездна.

 

Град Кадикчан

Този изоставен град се намира сред сибирската пустош.

Възникнал е като концлагер от системата ГУЛАГ, после става миньорско селище с население  10 000 души. Днес е сив и призрачен град без никакъв живот.