Ако искате да живеете дълго и да сте здрави, Италия е мястото за вас.

Италианската нация е най-здравата на света според класацията по световния здравен индекс на "Блумбърг" за 2017 г., който обхваща 166 държави. Децата, които се раждат сега в Италия, могат да очакват продължителност на живота от над 80 години. Най-кратко ще живеят в африканската държава Сиера Леоне - едва 52 години е прогнозният живот там. Италианците се борят със сериозни икономически проблеми и стагнация от десетилетия. Това обаче не се отразява на здравето им. Близо 40% от младите хора там са безработни, но това не им пречи да са в далеч по-добра физическа форма от икономическите лидери като Великобритания, САЩ и Канада, където се отчитат значително по-високи нива на високо кръвно налягане, холестерол и психически отклонения сред хората, отбелязва "Блумбърг".

Продължителността на живота не е основният показател, защото има държави, които надминават Италия в това отношение - например Япония или Южна Корея. В изследването са включени и критерии като причини за смърт и заболеваемост на населението, рискови фактори за здравето като затлъстяване и тютюнопушене, както и достъпът до чиста вода.

Топ 10 на най-здравите нации:

1. Италия

2. Исландия

3. Швейцария

4. Сингапур

5. Австралия

6. Испания

7. Япония

8. Швеция

9. Израел

10. Люксембург

Тайната на италианците е високата здравна култура - там има пренасищане на пазара на труда за лекари и силно доверие в здравната система. Включително и едно от най-гледаните и продължителни телевизионни забавления за хората е шоу, наречено "Доктор в семейството". Голямо значение има и средиземноморската диета - с изобилие от плодове и зеленчуци, зехтин и риба, както и италианската паста, вино. Италианците са известни като хора с отношение към храната и това е вероятно обяснение за добрите им показатели.

САЩ се нареждат на 34-о място, защото са една от най-затлъстелите нации. Най-зле е ситауцията в най-бедните щати - Луизиана, Мисисипи, Алабама и Западна Вирджиния - там над 35% от хората са в риск заради наднорменото си тегло.

Сред първите 50 са също и почти всички държави от Западна Европа и развития свят, но не и България. Освен тях на 24-о място се нарежда Южна Корея, на 29-о - Чили, на 31-о - Куба, а на 44-о и на 50-о са Македония и Албания.

Сингапур и Кипър са единствените държави в топ 50, които не са членки на ОИСР.

Израел е страната с най-добри здравни показатели в Близкия изток, Словения - в Източна Европа, Чили- в Латинска Америка.

От балканските държави в топ 50 присъстват Гърция, Хърватия, Босна и Херциговина, както и Македония, а на 50-о място е Албания.