Около 61% от потребителите на платформата "Време за избор" мислят, че плоският данък трябва да се запази и не одобряват въвеждането на подоходно облагане. Това показва анализът на междинните данни от академичния проект, чиято цел е да провери посланията на кои партии и коалиции, участващи във вота на 26 март, са най-близо до вижданията на попълващия теста от 20 въпроса гражданин. Ако още не сте се запознали с въпросника, не сте го попълнили, но искате да видите кои участници в изборите за парламент са най-близо до Вашите виждания за икономиката, здравеопазването, външната политика - можете да го направите ТУК .

При междинното засичане на данните от 5000 потребители, отговорили на 20-те въпроса в теста, се вижда, че 34,3 % от тях са "напълно несъгласни" с отмяната на 10-процентовия данък върху доходите.

Други 27,2 на сто от участниците са "несъгласни" с отмяната, а 9% нямат конкретно мнение по въпроса - тоест неутрални са. Едва 11,5% от потребителите на "Време за избор" са категорични, че подоходното облагане и по-високите ставки за хората, които печелят повече, трябва да се въведе. 18,1% от отговорилите на въпроса са склонни на тази промяна, макар и позицията им да е по-умерена, става ясно от анализа на отговорите на база 5000 обработени данни.

 

Данните за плоския данък и запазването му са в синхрон с нагласите на потребителите на платформата по темата дали трябват по-високи данъци, за да бъде по-добра социалната политика. Общо 74% от отговорилите на този въпрос не са съгласни, че ръстът на облагането е предпоставка за повече социални плащания, показва анализът. Малко над 13 на сто са гражданите, попълнили теста, които са на обратното мнение. С процент по-малко хора са се обявили за неутрални.

Сред въпросите в теста, посветени на идеите в икономиката и заплащането, фигурира и следното твърдение:

"Политиката на доходи трябва да се определя само от реален икономически растеж".

Резултатът - близо 80 на сто от потребителите на платформата смятат, че именно това трябва да е механизмът за определяне на заплащането на труда. 50% от участвалите в теста са "съгласни" с твърдението, а други 29,8 % са "категорично съгласни" с него. Под 8% е сборът на хората, които смятат, че политиката на доходите може и трябва да зависи от други фактори, различни от икономическия растеж. Останалите 11 % от извадката от 5000 души нямат категорично мнение по въпроса.

Данните от отговора на въпроса дали България трябва да въведе еврото като официална валута също са любопитни - оказва се, че над 50 на сто от потребителите на платформата при извадка от 5000 души смятат, че европейската валута трябва да стане официална и у нас. 30% е сборът от отговори на тези, които са "несъгласни" и "категорично несъгласни" да се разделим с лева. Над 16 на сто от участниците обаче нямат мнение по темата.

 

* Клуб Z е медиен партньор на проекта "Време за избор", съвместно разработен от Европейския институт, Лабораторията за публични политики към Нов български университет и Центъра за електронна демокрация (c2d) към Цюрихския университет.