"Ние продължаваме да сме срещу анексирането на Крим, защото когато се променят граници силово, България става уязвима." Тази позиция развива Бойко Борисов в интервю за Ройтерс.

Българският десноцентристки лидер Бойко Борисов, който се надява да се върне в управлението след изборите в неделя, казва, че България трябва да работи, за да задълбочи интеграцията си в ЕС колкото е възможно по-бързо. Партията ГЕРБ на 57-годишния Борисов, който е бил начело на две десноцентристки правителства от 2009 г. насам, се конкурира с лявата БСП, която поддържа по-голяма близост с бившите съветски господари в Москва, пише агенцията.

"Българското членство в ЕС, дори и да не е модерно да се говори за него сега в България, е най-доброто, което ни се е случвало", казва Борисов в интервюто пред Ройтерс.

Негов автор е Цветелия Цолова, кореспондент на Ройтерс в България. Подробност е, че при пресконференция в МС бившият вече премиер силно се издразни на нейни въпроси за отношението към бежанците в България и начина, по който в европейските страни и международните неправителствени организации коментират случите на насилие към мигрантите - б.р.

България се превърна в ефективен транзитен път към ЕС за мигрантите, които идват основно от Близкия изток и Южна Азия и това предизвиква големи противоречия, пише агенцията.

"Ройтерс" обяснява още на читателите си, че миграцията е във фокуса на напрежението в ЕС и е тема и за българската политика, включително заради подновените опасения, че Турция може да анулира споразумението за спиране на потока мигранти към Европа.

Правителството на Борисов подаде оставка през ноември, когато кандидатът на ГЕРБ загуби президентските избори от проруски настроения Румен Радев, подкрепен от социалистите. Сега България се управлява от служебно правителство, се разяснява още.

Про-ЕС и пропазарната партия ГЕРБ имат минимална преднина в изследванията на общественото мнение пред БСП, която е поддръжник на по-голямо участие на държавата в икономиката.

Но, при положение че всеки пети българин все още не е решил за кого ще гласува, вотът е непредсказуем и изглежда, че балканската страна ще има още едно нестабилно коалиционно правителство.

България все още зависи почти изцяло от Русия за своите енергийни доставки и руските туристи са важен източник на доходи. Тя остава под внимателно наблюдение от ЕС по въпросите на корупцията и организираната престъпност, които допринесоха да намалее подкрепата за ГЕРБ от 32,7% на изборите през 2014 г. на прогнозните 29,8% преди парламентарния вот в неделя.

"Ние се движим в правилната посока. Сега трябва да направим огромни усилия в битката с корупцията, в борбата с контрабандата... Това са нещата, които можем да направим", казва Борисов.

Отношенията с Русия са чувствителна тема в страната, която беше близък съюзник на Москва по времето на студената война. Българите и руснаците говорят близки езици и имат обща азбука - кирилицата, разяснява агенцията.

Социалистите, наследници на бившата Комунистическа партия, заплашват да блокират продължаването на санкциите, които ЕС наложи на Русия, след като Крим беше анексиран през 2014 г.

"Ние продължаваме да сме срещу анексирането на Крим, защото когато се променят граници силово, България става уязвима", заключава лидерът на ГЕРБ.

Подобна теза за анексирането на Крим той разви и ден по-рано за "Франс прес".

 
Преди дни лидерката на БСП Корнелия Нинова заяви отново пред Ройтерс, че санкциите срещу Русия ни вредят.
Тя каза още, че "ние категорично сме за европейско членство и бъдеще на България... Но очакваме същото отношение и към нашата страна, не приемаме двойни стандарти, Европа на две скорости и различно отношение.