Покритието на ваксината за морбили у нас е 92%, а за да няма риск от епидемия, трябва да бъде 95 на сто. Това разясни здравният министър Илко Семерджиев по повод случаите на дребна шарка в Пловдив пред бТВ.

В момента у нас има два случая на заразени възрастни хора и един на дете.

„Степента на имунизираност у нас е около 92%. Най-сигурно е, когато мине 95% и затова у нас има известни рискове. 2009-2010 г. имахме такава епидемия и починаха 24 деца тогава. Редно е да се каже, че задължителните ваксини у нас са прецизни и е важно да се ваксинират децата”, призова министърът.

Семерджиев отхвърли притесненията на ромите в пловдивския квартал "Столипиново", където са регистрирани случаите, че причината е мръсотията и лошите условия на живот.

За морбили мръсотията не е фактор, това е вирус, който се предава по въздушно-капков път. Тази година сме осигурили ваксини МПР ( морбили, паротит, рубеола) в размер на 152 хил. дози и имаме резерв от миналата година. Няма опасност от дефицит”, каза той.

Случаите на заразното заболяване в съседна Румъния растат. Епидемията засегна редица европейски страни. У нас здравното министерство следи ситуацията вече от един месец. Районните здравни инспекции са инструктирани как да действат, личните лекари работят с децата, а национален комуникативен център следи ситуацията.

Семерджиев обясни, че в Унгария има болници под карантина, а морбили има още в Италия и Великобритания.

Седем са вече случаите на пациенти с морбили в Пловдив.

Случаите на морбили станаха седем

През деня днес стана ясно, че заболелите от морбили се увличават и са вече седем. В университетската болница “Свети Георги“ са настанени пет деца и две жени, като за част от пациентите диагнозата е потвърдена от националната референтна лаборатория, а за останалите все още се чакат резултати, но са със със симптомите на болестта и контакт помежду си.

Новите три случая са на дете от квартал Столипиново и децата на болните от морбили две майки, които са от Чешнегирово и Златитрап. За двете жени преди ден бе потвърдено официално, че са болни от морбили.

Казусите във Фонда за лечение на деца били "санирани"

Здравният министър коментира и друга актуална тема - ситуацията във Фонда за лечение на деца. Там директорът му проф. Владимир Пилософ наскоро беше сменен.

По повод нарушенията в работата на Фонда Семерджиев посочи, че нормативният акт, който регулира работата на фонда, е несъвършен и промените, инциирани сега, ще решат проблемите.

„Владимир Пилософ е вземал решенията, които е можел, той е бил заложник на правилника”, обясни Семереджиев.

Според Семерджиев в предишния правилник са дадени твърде много правомощия на консултативния съвет към Фонда, тезата, която разви и Пилософ.

„Той трябва да се върне в сферата на съвета и консултациите. Това е поставило директора да изпълнява решения, които не са взети от него и е бил под натиска на Обществения съвет”, допълни министърът.

В случая със забавеното лечение на 9-годишния Байрям, нуждаещ се от трансплантация на бъбрек (след като случаят стана медийно известен, Пилософ беше освободен от поста си - б.р.), Семерджиев обясни, че здравното министерство е трябвало да довърши работата на Фонда. Когато предложението за лечение в чужбина е дошло, не е било съобразено, че бабата на Байрям ще бъде не само придружител, но и донор.

Според министъра казусите във Фонда били "санирани" и "проблемите разрешени".

За кадровите рокади в основни столични болници Семерджиев обясни, че са били нужни, за да се постигне финансова дисциплина в задлъжнелите дружества.