Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Европейският съвет приветства гласуването в Европейския парламент по Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канад (СЕТА) и очаква неговото временно приложение".

Този текст срещата на върха на ЕС прие късно снощи, включително със съгласието на българския президент Румен Радев.

През предизборната си кампания той се изказваше против СЕТА, срещу споразумението се обяви и Корнелия Нинова, лидер на БСП, партията, която издигна кандидатурата на Радев.

Евродепутатите на БСП гласуваха против СЕТА, когато Европейският парламент го ратифицира в Страсбург на 15 февруари т. г.

Приетите снощи от лидерите заключения обаче имат декларативно-пожелателен характер, защото Полша отказа да ги подпише. Така министър-председателката Беата Шидло реагира на преизбирането на сънародника ѝ Доналд Туск за втори мандат като председател на Европейския съвет.

Вместо политическия си опонент Туск консервативното правителство във Варшава номинира за поста евродепутата Яцек Сариуш-Волски, но остана в изолация. Срещата преизбра Туск с 27 на 1 гласа във вот с квалифицирано мнозинство.

Според полското правителство снощи ЕС е пренебрегнал принципа на единството си и не е зачел волята на своя държава-членка.

Приетите снощи заключения са "на председателя на Европейския съвет" и в тях е отбелязано, че "не бива да бъдат четени като означаващи официално приемане от Европейския съвет като институция".

За съжаление на източноевропейците, включително на българите, точно в тези заключения: "Европейският съвет приветства решението на Комисията да се занимае с проблема с двойното качество на храните на вътрешния пазара".

Срещу нееднакво качество на хранителните продукти в търговските вериги в старите и в новите държави-членки протестираха централно- и източноевропейски държави, включително България, по време на последния съвет на министрите на земелието в Брюксел, миналия понеделник.

"Европейският съвет приветства положителното гласуване в Европейския парламент по Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада (СЕТА) и очаква неговото временно приложение - пише по-нататък в заключенията. -  Това е ясен сигнал във време, когато протекционистките тенденции се появяват отново. ЕС остава силно ангажиран със здрава търговска политика и отворена и основаваща се на правила многостранна търговска система с цетрална роля на Световната търговска организация".

След ратификацията от Европейския парламент СЕТА влиза в сила временно, докато текат ратификациите в 28-те държави-членки на ЕС. Нинова се закани, че ако партията ѝ вземе властта, България няма да ратифицира СЕТА.

„То защитава интересите на корпорациите, но не и правата на работещите. Категорично съм против това“, заяви Радев по време на предизборната си кампания на 21 октомври 2016 г.

На 1 ноември 2016 г., ден след подписването на СЕТА в Брюксел, Радев, тогава в предизборна кампания, обеща да сезира Конституционния съд за СЕТА. 

Коментари

Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

Ама как така?

Нали желев и клубчето от месеци ни убеждават в обратното?
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

Ама как така?

Нали президентът обещаваше обратното на червените путиномолки?
Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

На парцала

още не са му обновили опорните точки май.
kate pate's picture
kate pate
new

:-)

Бат Бойко каза, че не е очаквал друго от Радев. Защото Радев е президент на ГЕРБ.
kate pate's picture
kate pate
new

БСП ще бие по шизофрения и

БСП ще бие по шизофрения и Радан

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.