Служебното правителство "подготвя терена" за евентуално управление на БСП. Това заяви в ефира на Нова телевизия бившият финансов министър Владислав Горанов.

Според него няма драма, че областните управители на ГЕРБ са освободени от служебния премиер Огнян Герджиков.

"Те са назначени от правителството на ГЕРБ, наистина може да се смята, че са натоварени с определена политическа окраска, важно е кой ще бъде назначен вместо тях. Заместниците им са свързани с БСП, някои от тях с НДСВ, вероятно във връзка с Герджиков", каза той. "Ако аргументът е, че трябва да се търсят ххора, които да са максимално независими, то с този тип рокади се поставят съмнения."

И даде пример как новият областен управител на Кюстендил едва ли не е задължил Районната избирателна комисия да се премести в сградата на областта, което по негови думи е прецедент. 

"Ние сме далеч от мисълта, че се готвят манипулации", подчерта той.

Но добави:

"Служебното правителство подготвя терена за следващи процеси. В средите на БСП тече една еуфория, те смятат, че следващото правителство ще е тяхно. Те разчитат служебното правителство предварително да разчисти, така че, ако се наложи да правят коалиция с други партии, да не им се наложи да вземат подобни кадрови решения."

По въпроса за евентуална коалиция ГЕРБ-БСП Горанов отбеляза, че двете партии имат "чисти тези - едните левичарски, другите център-дясно". А когато имаш чисти тези, се водят дебати.

"Смятам, че някога, когато обществото узрее, ще се стигне до по-широки коалиции. Но когато узрее обществото за това, широките коалиции няма да са мръсно нещо. Дотогава ще са неприемливи и невъзможни", каза още той.

Той коментира и увеличаването на пенсиите, обещано и от тях, и от БСП, като подчерта, че ГЕРБ не са обещавали конкретна сума, с която да стане увеличението. И отбеляза, че по правило пенсиите трябва да растат заедно, а не да се увеличават само част от тях.

Водещите го помолиха да даде пример какво ще стане с пенсия от 190 лв.

"Вие получавате 190 лв., означава, че вашият осигурителен принос е бил такъв. Средната пенсия е 360 лв. Вашата 190-левова пенсия при прогнозите, които могат да се направят, би могло да се очаква, че тя ще нарасне между 15 и 20% за 4 години."