„В момента хората в целия западен свят отхвърлят фалшивия сблъсък между еднаквите партии, докато в България ГЕРБ и БСП разиграват точно това. Точно в този момент на нас се опитват да ни пробутат „сблъсък“ между внуците на Политбюро и шофьорите на Политбюро, които после ще направят голяма крадлива коалиция“.

Това заяви в Русе председателят на "Нова република" Радан Кънев. Той и представителите на обединението Ивайло Цветков-Нойзи и Борис Станимиров, заедно с местната лидерка на ДСБ Теодора Константинова представиха в града Пакта за борба с корупцията, под който "Нова република" събира подписи от граждани, след като партиите не откликнаха на поканата да го подпишат.

Кънев коментира и слабото управление на Меглена Кунева в Министерството за образованието и заплашените от спиране плащания по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

„Така учителите, университетските преподаватели и научните работници на България могат да загубят 2 милиарда лева. Вместо тези пари да отидат за модернизация и развитие на образованието и науката, те излетяха за кефа на Кунева и Бай Кой“, каза десният лидер.

Радан Кънев припомни признанието на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, че е знаел за проблемите със сектора, но не е реагирал, за да запази управлението. Според водача на "Нова република" Кунева била нужна като министър, за да разцепи Реформаторския блок, целта е била част от лидерите да се подкупят с постове и така Борисов да си гарантира още няколко месеца на власт от непълния си втори мандат.

„Операцията на Борисов по приласкаване на Кунева и разцепване на десницата струва на България 2 милиарда лева. Затова направихме "Нова Република" – за да имат десните хора истинска алтернатива срещу кражбите и некадърните партийни назначения на истински и пребоядисани комунисти“, коментира Кънев.

"Нова Република" си поставя като основна цел да освободи образованието и науката от партийните секретари, да повиши рязко доходите на учители, преподаватели и научни работници, и така да изградим образована, конкурентна и силна нация, обясни още председателят. 

Утре дясното обединение ще представи в София икономическата си програва за управление. 

Преди ден от Гражданския съвет, който вече е част от "Нова република" обявиха отчета си за свършеното в мандата на 43-тия парламент.

„Това, което отличава "Нова Република" от останалите е, че те само приказват. Ако ги питате за горивата например, ще ви разкажат някаква приказка, както аз чета приказки на дъщеря си. Ние имаме зад гърба си над 100 законопроекта и 800 въпроса от последните 2 години. "Нова Република" са Радан Кънев, Трайчо Трайков, Петър Слваов, Методи Андреев, Атанас Атанасов и много други все доказали се личности, които сме печелили различни битки и знаем, че трябва да бъде създадено ново дясно в България, което да бъде алтернатива на ГЕРБ.”, заяви бившият депутат Мартин Димитров. 

Той припомни битките за разследване на фалита на КТБ, които са водени от депутатите от Гражданския съвет, законопроектите за борба с монополите, за контрол в акцизите и данъчните складове и др.

[[nid:50434]]