500 военнослужещи от сухопътните сили на САЩ с танкове, автомобили и артилерийски оръдия пристигнаха в Румъния, предаде АФП.

Те се настаниха в базата "Михаил Когълничану", недалеч от черноморското пристанище Констанца. Военните ще останат там 9 месеца, за да укрепят отбранителните сили на източния фланг на НАТО в рамките на операция "Атлантическа решимост".

"Тук сме, за да бъдем готови за всякакви заплахи, да подсилим капацитета на всички наши партньори от Източна Европа. Тази операция беше тест и за нас, за да проверим скоростта си на реакция", заяви пред в. "Адевърул" майор Скот Стивънс от Трета бронетранспортьорна бригада пред в. "Адевърул".

Военните машини идват от щата Колорадо. Те са прекосили Атлантическия океан на борда на кораб и са акостирали в Германия. Оттам през Полша са поели пътя към Румъния.

Първите танкове и бронирани коли от САЩ, както и над 3000 американски военнослужещи, пристигнаха на 6 януари в германското пристанище Бремерхафен. Шест дни по-късно те дойдоха в Полша.

Още тогава бе съобщено, че от февруари отделни батальони ще бъдат прехвърлени в Прибалтика, България, Румъния и в американската база в германския регион Горен Пфалц.

На 10 февруари руският външен министър Сергей Лавров обвини НАТО, че готви разгръщане в Румъния и България. Той нарече "провокативни" действията на алианса.

Само ден по-рано Александър Боцан-Харченко - директор на Четвърти европейски отдел на външното министерство в Москва, обяви, че Русия вече счита Румъния за заплаха заради откритата край град Девеселу американска база с радар и прехващачи на ракети.