“Да, във Ватикана има корупция, но не съм на успокоителни”, заявява с присъщото му чувство за хумор папа Франциск в интервю за италианския в. “Кориере дела сера”.

Като архиепископ в Буенос Айрес се чувствал далеч по-напрегнат и обезпокоен, но когато бил избран за папа, той преживявал “особен опит за дълбоко умиротворение”.

“Във Ватикана има корупция, но аз съм спокоен. Появили се проблем, пиша бележки до Свети Йосиф и ги поставям под статуетката му, която е в стаята ми. Вече се е натрупал цял дюшек от записки, на който светецът спи”, шегува се папата.

Самият той спял по 6 часа, през останалото време се молел.

Светият отец се надявал вярващите да съкрушат настъпилата в църквата светска и надменна княжеска атмосфера:

“Не е нужно да си кардинал, за да се чувстваш като княз, досаттъчно е да си от клира. Това е сред най-лошите неща, които има в организацията на църквата”.

Насилието над деца в църкавата той окачествява като “ужасно посегателство”. А щом в този позор са въвлечени свещеници, била ясна намесата на сатаната.

Сексуалните посегателства имали свота предистория. Често бъдещите престъпници сами са ставали жертви на сексуално насилие, смята папата и добавя: 

“Така се посява подобно насилие на бъдещето и това е чудовищно.”

Понтификсът е категоричен:

“Това е болест. Ако не сме убедени, че е болест, няма да успеем да разрешим проблема.”

Ватиканът отново е под натиска на обвинения, че Католическата църква системно потулва сексуални насилия над деца. В новата си книга италианският разследващ журналист Емилиано Фитипалди обвинява папа Франциск, че не прави достатъчно, за да се преследват проповедници педофили.

Светият отец е категоричен, че “е необходимо да се убедим в емоционалната зрелост на желещите да се посветят на духовен живот, преди да ги приемем на обучение за църковен сан”.

Всеки, посветил се на църкавата, трябвало да се отдаде изцяло на вярата и като пророк да разпространява Евангелието без успокоителни. Целта била хората да се почувстват по-свободни, а не по светски начин те да се използват за самоутвърждаване на дадена личност.