В рамките на няколко дни новият президент Румен Радев трябваше да подписва два указа за назначаване на служебния строителен министър Спас Попниколов.

Сигурно вече се питате – какво му е толкова специалното на този човек и на този пост?

За Попниколов не се знае много, освен че е работил като държавен експерт в регионалното министерство от 2003 до 2007 г., а преди и след това е бил в частния сектор. Но че това държавно ведомство е важно, спор няма – там минават поръчките за стотици милиони левове за строителство на магистрални отсечки, пътища, язовири и други инфраструктурни обекти.

На 26 януари, четвъртък, излезе извънреден брой на „Държавен вестник”, в който като служебен министър на регионалното развитие и благоустройството е записано лицето Спас Владимиров Попниколов. Медиите веднага включиха на режим „търсене” и се оказа, че такъв човек... не съществува. Или поне не излиза в никакви официални регистри.

На 27 януари мистерията бе разкрита – в редовния петъчен брой на „Държавен вестник” излезе нов указ, подписан от Румен Радев, който е кратичък и затова ще го публикуваме едно към едно:

„В Указ № 58 от 24 януари 2017 г. думите „Спас Владимиров Попниколов за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството“ се заменят със „Спас Кирилов Попниколов за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството“.

Протоколният гаф наложи нов президентски указ, за да бъде поправено презимето на Попниколов. А междувременно бе разпространена и негова официална визитка, която успокои страстите. Оттам научаваме, че наследникът на Лиляна Павлова е роден през 1969 г. (25 юли), че през 1997 г. е завършил УАСГ (Университет по архитектура, строителство и геодезия) със специалност "Инженер по транспортно строителство", че владее чужди езици (английски и руски) и че от 2008 г. е ръководел основана от него фирма, предоставяща инженерни услуги в инфраструктурното строителство.

При приемането на поста от Лиляна Павлова в петък новият служебен министър изброи приоритетите в работата си:

-    задълженията на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ във връзка с произвеждането на предсрочните парламентарни избори;

-    проектите за развитие на пътната инфраструктура с приоритет изграждането на автомагистрала „Струма“ в участъка през Кресненското дефиле;

-    изпълнението на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

-    програмите за териториално сътрудничество;

-    водната реформа;

-    програмата за саниране, която вече е с увеличено финансиране.

„Ще разчитам на вас, на вашата компетентност и съдействие, за да продължи нормалната работа на министерството и да проведем нормални и честни избори”, така Спас Попниколов се обърна към Лиляна Павлова на кратката церемония.

А досегашната титулярка на поста обяви: министерството се поема от експерт и професионалист, което ми дава удовлетворението и спокойствието, че го предавам подредено и експертно, с много постигнати резултати и отчет за това какво сме заварили и какво сме направили.

„Министър Спас Попниколов познава по-голяма част от директорите и служителите. Уверена съм, че не само няма да има забавяне на работата, а ще има спокоен и плавен преход към провеждането на предсрочните избори”, добави Павлова.