"Внимавайте с популизма, защото може да ни доведе новоизбрани "спасители" като Хитлер", предупреди папа Франциск в интервю за в. "Ел Паис".Той остро осъди идеите за изграждаенто на стени и ограждането с бодлива тел, като предпазна мярка срещу чужденците.

"Разбира се, че кризите провокират страх и безскопойство, но популизма в Европа ми мирише на времето от 1933 година в Германия", изтъква понтифисът.

"Германия търсеше лидер, който да й даде идентичност и се намери едно човече на име Адолф Хитлер, който каза: "Аз мога да го направя", припомни главата на Римокатолическата църква. "Хитлер не открадна властта, той беше избран от народа и след това нанесе на своя народ големи вреди и го унищожи. По време на криза ние губим способността си да мислим трезво“, предупреди папа Франциск. 

Примерът с Германия е класически.

"Тя е в криза и идва този харизматичен лидер, които им обеща да им даде идентичност. Но той им е даде изопачена идентичност и ние знаем какво се случи след това“, изтъква пастирът на католиците, които са 1,3 милиарда по целия свят.

На въпрос за идването на власт на Тръмп, папата отговаря, че е твърде рано да бъде съден.

"Нека видим какво ще направи и тогава ще го оценяваме", заявява той.