САЩ и Русия имат различна структура на ядрените сили, затова разговорите за тяхното симетрично съкращаване са недопустими и неумести. Това заяви пресс-секретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков в интервю  за програмата "Вести в субботу". Преди седмица новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп подхвърли в интервю, че е възможно да се преговаря за сваляне на санкциите срещу Русия срещу ядрено разоръжаване.

Ядреното разоръжаване - това  е  концептуално понятие, но то се състои от огромно количество нюанси, за които говорите. То не може да бъде диспропорционално.  Ядрената композиция у нас и в САЩ е различна. И затова някакви "симетрични съкращения" тук са абсолютно недопустими и неуместни, заяви Песков.

Той уточни, че подобни съкращения могат да доведат до нарушаване на ядрения паритет.

«Това има критична роля в опазването на глобалната стабилност и безопасност. Затова да се обвързват въпроса за санкциите и въпроса за ядреното съкращаване едва ли би било възможно от експертна гледна точка, поясни прессекретарят на Путин.

Песков уточни, что президентът на Руската федерация неведнъж е заявявал, че въпросът за санкциите не е тема на днешния ден.