Изпипана до минутата церемония ще отбележи встъпването в длъжност на Румен Радев и оттеглянето на настоящия президент Росен Плевнелиев тази неделя, съобщиха от президенството.

На дългата поредица от церемонии са поканени министър-председателят в оставка Бойко Борисов и целият кабинет, председателката на Народното събрание Цецка Цачева и всички депутати, "тримата големи" в съда - Борис Велчев, Лозан Панов и Георги Колев, главният прокурор Сотир Цацаров. И още - двама бивши президенти, Петър Стоянов и Георги Първанов, столичната кметица Йорданка Фандъкова. И безброй други чиновници, секретари и официални лица.

Церемонията започва в 10:45 сутринта на площад "Св. Александър Невски", където представителни части на Българската армия ще чакат Румен Радев и неговото вице Илияна Йотова. Те пристигат в 10,55 ч, а само 3 минути след тях - настоящият държавен глава Росен Плевнелиев, съпроводен от комантира на Националната гвардейска част бригаден генерал Илко Йорданов. Плевнелиев ще поздрави караула, първи, следван от Радев. 

Двамата ще произнесат кратки речи, след които 21 артилерийски салюта ще отбележат смяната на Върховния главнокомандващ на въоръжениет сили. След отдаване на почит на паметника на Незнайния воин двамата президенти ще се поздравят с всички гости.

В 11,45 в храм-паметника ще бъде отслужена литургия. Само 20 минути по-късно Плевнелиев и вицепрезидентката Маргарита Попова ще посрещнат Радев и Йотова в президентската институция. След кратък разговор новата двойка ще ги изпроводи през парадния вход.

Ето и пълната програма:

В 10.45 часа пред Паметника на незнайния войн ще бъдат построени представителните части на Българската армия. 

В 10.55 часа на площад “Св. Александър Невски” ще пристигнат настоящият и новоизбраният вицепрезиденти.

В 10.58 часа на площад “Св. Александър Невски” ще пристигне  президентът Росен Плевнелиев. Съпроводен от командира на Националната гвардейска част бригаден генерал Илко Йорданов, държавният глава ще се отправи към десния фланг на строя. 

В 11.00 часа президентът Росен Плевнелиев ще приеме рапорта на началника на караула, ще се поклони на Националното знаме, ще обходи строя и ще поздрави почетния караул.  

В 11.03 часа пред катедралата “Св. Александър Невски” ще пристигне новоизбраният президент Румен Радев. Съпроводен от командира на Националната гвардейска част бригаден генерал Илко Йорданов, новоизбраният президент ще се отправи към десния фланг на строя, ще приеме рапорта на началника на караула, ще се поклони на Националното знаме, ще обходи строя и ще поздрави почетния караул. След като приеме строя президентът Радев ще се присъедини към президента Плевнелиев и заедно ще се качат на трибуната.

В 11.05 часа президентът Плевнелиев ще произнесе слово. След него слово ще произнесе президентът Радев.

В 11.15 часа Гвардейският представителен духов оркестър ще изпълни химна на Република България. По време на химна 21 артилерийски салюта ще отбележат смяната на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили. 

В 11.16 часа двамата президенти ще положат венец и с едноминутно мълчание ще отдадат почит на загиналите за свободата на България пред паметника на Незнайния войн. 

В 11.18 часа двамата президенти отново ще се качат на трибуната и ще приемат тържествения марш на почетния караул. До престрояването на караула за преминаване в тържествен марш ще звучи камбанен звън. 

В 11.28 часа двамата президенти и г-жа Радева ще се отправят към официалните лица за поздрав и ще се ръкуват с двамата вицепрезиденти, министър-председателя, председателя на НС, министъра на отбраната и началника на отбраната. След това към тях се присъединяват и вицепрезидентите и се отправят към българските официални лица за поздрав, а след това – към представителите на Дипломатическия корпус.

В 11.45 часа двамата президенти и г-жа Радева, двамата вицепрезиденти ще се отправят към храм-паметника „Св. Александър Невски“, където ще бъде отслужена литургия и ще запалят свещи.

В 12.05 часа президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова ще посрещнат президента Румен Радев, г-жа Радева и вицепрезидента Илияна Йотова пред парадния вход на президентската институция.

В 12.07 часа в Гербовата зала предстои официална снимка на двамата президенти, последвана от официална снимка на двамата президенти с вицепрезидентите.

В 12.10 часа президентът Росен Плевнелиев и президентът Румен Радев ще проведат среща в Зелена зала, а двамата вицепрезиденти - в кабинета на вицепрезидента Маргарита Попова.