Към нов световен ред? Вятърът на промените отново задуха. Такъв акцент са сложили на годишния си политически анализ от института "Иван Хаджийски".

Припомнят и някои от прогнозите си от предишните две години.

„Краят на 2014 и началото на 2015: Почвата е наторена за избуяване на популистки идеи и инициативи.”

„Краят на 2015 и началото на 2016 : През 2016 г. не е изключено да се появи нов (кандидат) пророк…”

Ето и някои от акцентите от анализа:

„Вятърът на промените” задуха отново в света със сила, която напомня за 1989-а. Насоката обаче е точно обратната – не духа в либерална посока, пише там.

Бяха отвеяни много предварителни очаквания и прогнози. Намалява предсказуемостта, включително социологическата, на процесите в демократичните държави. Темпът на социална промяна се ускорява.

През 2016 г. светът направи решаваща крачка към многополюсност. Застрашена изглежда (най-вече отвътре) познатата световна роля на САЩ. Бжежински го нарече „глобално пренареждане”.

Три тежки години за Европа. Предстои ли най-тежката?

В началото на 2017 г.: политическата криза в ЕС се задълбочава. В геополитически план Европа не успява да поеме значима самостоятелна роля и остана встрани от формирания водещ „триъгълник” САЩРусияКитай, се прогнозира в анализа.

През 2017 г. акцентите ще паднат върху отношенията САЩКитай и САЩРусия в първите месеци на администрацията на Тръмп; съдбата на примирието в Сирия и на Мосул в Ирак, евентуалното съгласие върху нов план за бъдещето на Близкия Изток; изборите във Франция, Холандия и Германия; отношенията ЕСРусия и ЕСТурция; надвисналата необходимост от реформа на НАТО.

2017 г. ще покаже може ли ЕС да бъде глобален играч. И единен играч.

Махалото на българската политика

В началото на 2017 г.: махалото сменя посоката си, твърдят от института. Предстои да се види до каква степен ще се придвижи вляво. Страната тръгва към предсрочни избори без предизвестен изход. Партийната система излиза от периода на доминация на една политическа сила, се казва в анализа.

Новият президент

Политическите сили все още показват, че нямат изработена линия за отношения и взаимодействия с новоизбрания президент. Съвсем скоро обаче ще трябва да се определят. А и той ще трябва да се определи спрямо тях – това ще проличи от ключовия въпрос кой и какъв ще е служебният министър-председател. Кои и какви ще са министрите.

Едно от най-важните предизвикателства пред Румен Радев е излъчването на български еврокомисар. Това предизвикателство обикновено се подценява за сметка на други въпросителни като предстоящите парламентарни избори и натискът за промени в избирателната система.

Съществено е доколко новите консервативни, националистически и популистки движения ще се интегрират в политическия естаблишмънт.

Наследството на 2016 г. не са само рискове. Налице са нови шансове. Но и немалко въпроси. Като, например:

Ще намери ли Бойко Борисов (или някой друг?) подходяща формула, за да се спре започналото движение на ГЕРБ надолу?

Ще съумее ли БСП, като се опира на дългогодишните си консервативни традиции, да се утвърди като основен изразител на исканията за промяна?

2017-а ще бъде със сигурност година на промени, твърдят от института "Иван Хаджийски".

Според анализа главният въпрос е: ще бъде ли направена крачка към политическата рационалност?