Европейската комисия не се е ангажирала с краен срок за отмяната на наблюдението върху правосъдието и вътрешните работи в България, заяви днес в отговор на въпрос на кореспондента на Клуб Z  в Брюксел първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс.

На 15 декември, след среща с Тимерманс в Брюксел, Борисов посочи, че догодина т. нар. Механизъм за сътрудничество и проверка (МСП) за България щял да отпадне и към нея да се прилага наблюдение, каквото има и върху останалите страни членки.

"Наистина се срещнах с министър-председателя Борисов миналата седмица. Обсъдихме много, много неща, но никога не давам индикации - това казвам на всички мои събеседници от България и Румъния - не е в интерес на процеса да формулирме крайна дата на този процес", каза Тимерманс след въпрос на Клуб Z дали ще потвърди казаното от Борисов. -"За никого, никога не давам крен срок за МСП".

Тимерманс каза, че единствената "работна хипотеза" на Комисията е "индикацията" на председателя ѝ Жан-Клод Юнкер, че иска да приключи с МСП до края на мандата си през 2019 г.

"Това може да се случи по всяко време през тези пет години", каза той предвид продължителността на мандата на Комисията.

"Това е единствента индикция, която искам да дам и казвам това след много опити в тази област... Ако формулирате крен срок, тогава той става краен срок, който игнорира фактите в терена", каза Тимерманс. "Много добре е за България в този специфичен случай, като просто следим игрта".

Той похвали Борисов, че с лидерството му "е постигнат доста голям напредък особено срещу избягването на данъци. Мисля, че има около 2 милиарда евро допълнителни данъчни приходи през последните две години".

Комисият трябва да публикува следващите си доклади по механизма за България и Румъния в началото на 2017 г.