Ще подкрепят ли партиите новата идея на премиера Бойко Борисов - ако има смисъл да се състави правителство с мандата на Реформаторския блок, то той е Народното събрание да продължи да работи, за да приеме промени в Изборния кодекс за въвеждане на 100% мажоритарна избирателна система?

Заявката на Борисов дойде от Брюксел, докато в същото време СДС, благодарение на които позицията на РБ се преобърна от "връщаме мандата веднага" до "ще опитаме да направим кабинет с ГЕРБ, се обявиха "за" съобразяване с резултатите от референдума на Слави.

Анкета на Клуб Z сред депутати от различни парламентарни групи показа, че далеч не всички споделят въвеждането на напълно мажоритарни избори с абсолютно мнозинство. Самият Борисов на 7 декември нарече въпросите от допитването и инициирането му "атака срещу държавността". Депутатите от партията не коментират по същество новата идея. Въпреки че веднага след изборите се обявиха за промени. Според избраници от управляващата партия мажоритарният вот е рискован и дори да се вземе политическо решение за подобна промяна на законодателството, далеч не всички са на мнение, че това е правилно. Те обаче не коментират официално засега.

В РБ никак няма единодушие. Лидерът на СДС Божидар Лукарски се обяви за съобразяване с резултата от референдума и мажоритарен вот. Найден Зеленогорски от ДБГ, който е и съпредседател на парламентарната група, заяви, че партията му е против пълни мажоритарни избори. Но би подкрепила въвеждане на смесена избирателна система. Тоест половината от условието на Борисов за консенсус по въпроса не е изпълнено в рамките на Блока. 

От Патриотичния фронт също са против мажоритарната система от самото начало - още от изборната нощ на президентските избори. Към момента позициите на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов не са променени. Ако това се запаси, излиза, че сред потенциалните партньори в бъдеш кабинет на ГЕРБ с мандат на Реформаторския блок единодушие за промените в изборните правила към момента няма.

Единствено от БДЦ днес заявиха, че са "за" ново правителство в този парламент и "за" промяна в изборните правила по начина, по който са гласувани на референдума.

"Бойко Борисов е прав. Седмица след оставката на кабинета, ние от БДЦ ясно заявихме, че е необходимо да се състави ново правителство в рамките на това Народно събрание с ясен срок и няколко приоритета - промяна на изборните правила, така че те да отговарят на резултатите от референдума, продължаване на подготовката за председателството ни на ЕС и подготовка за предсрочни избори", заяви Красимира Ковачка.

По думите й когато говорим за стабилността на страната не бива да се поставят условия, а да се правят компромиси.

От БСП са категорично против мажоритарен вот в два тура. Цялата инициатива на Борисов зам.-председателят на ПГ на левицата Желю Бойчев коментира така:

"Това е опит за манипулация и търсене на обяснение да се остане на власт на всяка цена. Нашата позиция е ясна - бихме подкрепили въвеждане на смесена избирателна система, защото така няма да се губи представителност".

"Доколкото разбирам г-н Борисов е изразил готовност евентуално да се въведат мажоритарни избори по модела на Франция. Нашата позиция на ДПС е ясна - ние винаги сме я изразявали и по време на кампанията за референдума, и след нея, и преди референдума", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

По думите му една част от основните политически сили, които би трябвало да са в полето на отговорните политически партии и да не залитат в полето на популизма, правят тъкмо обратното.

"Системата единствено и само преразпределя мандати. Властта и мандатите се дават с гласовете на народа. Ние сме длъжни да си водим своята политика, да излезем пред нашите избиратлеи с ясна програма, която може да се реализира и да убедим избирателите да гласуват за нас. Всичко останало е следствие на гласа на хората. Винаги онези, които правят промени с оглед на това, че ще имат някакъв служебен авантаж без изключение като бумеранг се е връщало. Откакто г-н Борисов е на политическата сцена той има променливо поведение", добави Карадайъ.

От АБВ също смятат, че чисто мажоритарния вот е рискован и са против.

От опозиционната част на Реформаторския блок - ДСБ и Гражданския съвет, винаги са споделяли тезата за пропорционален преференциален вот без праг - тоест хората сами да пренареждат партийните кандидати.