СДС продължава да се надява да участва във формирането на ново правителство в този парламент - с мандат на Реформаторския блок, но с премиер и "гръбнак" от ГЕРБ. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на партията Румен Христов, цитиран от пресцентъра на сините.

Заявката от "Раковски" 134 идва въпреки становището на останалите партии в Реформаторския блок от петък - например ДБГ и НПСД, че мандатът, който президентът ще връчи на коалицията, трябва да бъде върнат веднага, особено след като от ГЕРБ неколкократно заявиха, че не виждат вариант за ново правителство в 43-ото Народно събрание. Тази позиция бе обявена като единодушна от съпредседателя на парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски, но само няколко часа по-късно от СДС се разграничиха, въпреки че представителите на партията присъстваха на изявлението на Зеленогорски.

Христов се обърна към премиера в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов с призив "да постъпи държавнически, каквото винаги е правил, а не партийно". Според депутата от СДС това значи ново правителство сега, с министър-председател и министри от ГЕРБ, с мандата на РБ, което да продължи "започнатите политики и реформи, защото голяма част от министрите са се справяли успешно." От думите му не става съвсем ясно дали това значи и ревизия на друго становище на РБ от последната седмица - а именно коалицията да не участва в евентуално ново правителство със свои политически лица.

Зам.-председателят на СДС добави и друго обяснение защо такъв кабинет е нужен. Той прогнозира, че предсрочни избори напролет "биха довели БСП на власт и с президент в лицето на ген. Радев, Европа ще е сериозно притеснена за южния фланг на НАТО". 

"След лесното отказване от властта на десницата в България идва левицата и след това не следва нищо добро за страната. Основният въпрос сега е дали ще се нагърбим да осъществим започнатото докрай с тази управленска програма, или ще отидем на избори по никое време", обясни Румен Христов.

 СДС настояват утре да се проведе заседание на Изпълнителния съвет и на парламентарната група на Реформаторския блок, на което да се вземе окончателно решение какво ще се прави с мандата за правителство. Той трябваше да бъде връчен утре на парламентарната им група от президента Росен Плевнелиев, но държавният глава отложи това за вторник, къй като понеделник е ден на национален траур заради жертвите на трагедията в Хитрино. 

 
Засега не е ясно дали органите на Реформаторския блок ще бъдат свикани утре. Не е ясно и как парламентарната група би взимала решения, тъй като част от нея все още са депутатите от ДСБ и тези от Гражданския съвет, които преди повече от година се обявиха за опозиция след провала на конституционните реформи в частта за съдебната власт. По правилник обаче ПГ на РБ взима решения с мнозинство от 2/3 - тоест 14 от 22 депутати по списък. СДС, ДБГ, НПСД и БНД към момента имат 13 депутати, а дори сред тях, очевидно, няма единодушие за позицията.