Самолет, с който е пътувал отборът на бразилския футболен клуб "Шапекоензе", се е разбил недалеч от колумбийския град Меделин, съобщиха световните агенции, цитирайки управата на летището и колумбийски медии.

Шестима души са оцелели. Кметът на Меделин Федерико Гутиерес обяви, че са загинали 75 пасажери, а само 25 от тях са идентифицирани.

Сред футболистите на борда е бил и Филипе Машадо, бивш играч на ЦСКА в периода 2007-2009 г.  Той не е сред четиримата оцелели.

Отборът е трябвало да играе утре в Меделин срещу местния "Атлетико Насионал" на финалите на Купата на Южна Америка (нещо като Лига Европа на Стария континент).

На борда е имало и 21 журналисти, както и трима гости на клуба.

В момента издирването е прекратено заради силен дъжд. На този етап е ясно, че сред оцелелите са четирима играчи на "Шапекоензе". Това са вратарите Данило и Фолман, както и защитниците нето и Алан Рушел. Няколко часа по-късно обаче вратярат Данило почина от раните си.

Оцелели са също един журналист и двама членове на екипажа, твърдят медиите в Колумбия, като цитират спасителната служба в Меделин.

В самолета е имало 72-ма пътници и 9-членен екипаж. Ето видео от летището, преди футболистите да се качат на борда:

Преди падането пилотите съобщили, че има проблеми с електрическото оборудване на борда. Съобщението било получено в 22 часа местно време.

 

Причина за гибелта на почти целия отбор на "Шапекоензе" е сменен в последния миг полет, съобщи бразилският новинарски портал Тера.

Тимът трябвало да пътува с директен чартърен полет от Сао Паулу до Меделин. Бразилската Национална агенция за гражданска авиация (АНАК) обаче забранила този полет. В резултат ръководителите на клуба трябвало да търсят други варианти.

В крайна сметка футболистите излетели два часа по-късно с пътнически самолет, но де до Меделин, а до Санта Крус в Боливия. Оттам те се качили на самолета, който се превърнал в ковчег за общо 76 души.

Кой е Филипе Машадо

Филипе Машадо е роден на 13 март 1984 г. в Граватаи. Има български корени. Играл е за един от грандовете в родината си - "Флуминензе" (Рио де Жанейро). През 2007 г. е преотстъпен на ЦСКА от португалския “Униао” (Лейрия).

През зимата “червените” го откупуват. Играе два сезона в ЦСКА, а през лятото на 2009-а преминава в италианския “Салернитана”. Притежава италиански паспорт. Точно с него той игра и в ЦСКА, за да не заема място на футболист чужденец от страна извън ЕС.

Филипе Машадо с екипа на ЦСКА. Снимка Уикипедия

Машадо влиза в историята на Вечното дерби с гол във вратата на “Левски” през 2007 г. - от корнер при победата на ЦСКА с 1:0. Записва общо 35 мача и 6 гола за “червените”. През 2008 г. става шампион на България с ЦСКА, както и носител на Суперкупата на България. През 2008 г. е последната титла на "червените".

Футболистът играе за "Шапекоензе" от началото на този сезон.

Ето и видео от гола му срещу "Левски":