За пръв път на родна земя генералната директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова коментира избора за нов генерален секретар на ООН. Първоначално Бокова бе кандидатката на България, но в последния момент бе издигната и кандидатурата на Кристалина Георгиева.

"Според мен беше грешка. За съжаление България попадна в едно доста нелепо положение. Много съжалявам, че така се случи", каза Бокова.

Днес тя участва във валидирането на пощенско-филателно издание, посветено на 60-годишнината на членството на България в ЮНЕСКО.

"Аз не бих искала повече да коментирам. Мисля, че един ден ще има възможност повече да се говори на тази тема", каза още Бокова.

Тя призова всички да направят преценка за случилото се и за това как България занапред ще защитава достойнството си и по какъв начин ще си възстанови авторитета си.

Бокова отказа да коментира дали е обидена на българското правителство, заявявайки, че предпочита да се концентрира върху работата си като генерален директор на ЮНЕСКО. На въпрос дали е получила предложение да работи в екипа на новия генерален секретар Антониу Гутериш, Бокова заяви, че няма такива амбиции.