"Изглежда руският президент Владимир Путин и японският премиер Шиндзо Абе знаят много повече за приоритетите на Тръмп в областта на националната сигурност, отколкото военните и дипломатите в САЩ, които трябва да ги осъществяват в реалния живот", коментира журналистката от "Дейли бийст" Ненси Юсеф.

В понеделник бъдещият обитател на Белия дом разговаря по телефона с господаря на Кремъл, а в четвъртък се срещна с Абе. Но, както е известно, все още никакви чиновници от Пентагона или от Държавния департамент не са били потърсени от екипа на Доналд Тръмп. Очевидно през първата седмица след избирането си за американски президент милиардерът не се е нуждаел от професионалисти от съответните министерства.

Може да се каже, че решението на Доналд Тръмп да обсъжда политиката си и приоритетите си с чуждестранни лидери, без да уведомява американските ведомства, е поредната оригинална стъпка на новобранеца в Белия дом.

В статията се цитира неназован чиновник от военното министерство, който заявява:

"Не можем да приемаме всяко изявление на Тръмп като чиста монета, защото го нямаме официално. Ще поживеем, ще видим".

Ясно е, че чужденците знаят повече за намеренията на Тръмп. Например съветник на Шиндзо Абе заяви, че на срещата между двамата, хора от екипа на Тръмп, са посочили, че предишни негови изявления не би трябвало да се възприемат буквално.

Висши служители от администрацията на САЩ все още не знаят за какво точно си говори Тръмп с чуждестранните лидери и какви ангажименти поема от името на САЩ. А за професионалистите във Вашингтон остава да хвърлят боб за какво са били разговорите.

"Може би Тръмп вече е дал обещания, които САЩ очевидно не могат да изпълнят? Или е променил курса? Но, никой не знае, защото стенограми от разговорите не са били предадени в министерствата", пише Юсеф.

Възможно е по времето на безтегловност до приемането на властта в Щатите, Москва да се възползва като внуши и оформи някакъв стил на американо-руските отношения, прогнозира авторката.

Засега виждаме, че Кремъл се обявява за подобряване на отношенията, обаче продължава да сипе бомби по съюзниците на САЩ в Алепо и да брани президента Асад, за чиято оставка настоява Вашингтон. 

В същото време американските чиновници гадаят накъде ще задуха вятърът само по предизборната риторика на Тръмп.

Така или иначе в някакъв момент екипът на новоизбраният президент и самият той ще трябва да започнат да работят с министерствата. И тогава "машината" ще започне да документира всичко, каквото говори Тръмп, включително и със световните лидери, успокояват се експертите.