Германският еврокомисар Гюнтер Йотингер се извини днес публично за своя реч миналата седмица, която предизвика гневен отклик в Европа и в Китай.

Йотингер (63 г.) направи това след телефонно обаждане от председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер, който миналя петък го номинира за свой заместник на мястото на българката Кристалина Георгиева. Тя напуска Комисията в края на декември, за да стане главен изпълнителен директор на Световната банка.

„Имах време да размисля върху моята реч и сега виждам, че думите, които използвах, са създали лоши чувства и даже може да са засегнали хора. Нямах такова намерение и бих желал да се извиня за всяка забележка, която не е била толкова уважителна, колкото е трябвало да бъде“, написа Йотингер.

„Председателят Юнкер разговаря вчера с комисаря Йотингер и те ще разговарят пак утре“, съобщи днес на редовния брифинг на Комисията нейният говорител Маргаритис Схинас.

Той обясни, че на утрешния (в петък) разговор Юнкер ще иска Йотингер да обясни какво точно е казал, та се е наложило днешното му изявление.

Разговорът няма да засегне „въпроси, които няма да се решават сега“, каза говорителят в отговор на репортерски въпрос дали скандалът ще струва номинацията на Йотингер за мястото на Георгиева.

В реч пред бизнес аудитория в Хамбург миналата седмица Йотингер, бивш премиер на германската провинция Баден-Вюртемберг, който сега отговаря за дигиталната икономика и общество, описа китайска делегация, с която се е срещал, като хора „с дръпнати очи“ и се пошегува, че в продължение на твърде щедри според него предложения за социални реформи очаква в Германия и законопроект за задължителни гей бракове.

В днешното си изявление той твърди, че неправилно е бил цитиран да нарича белгийския регион Валония „микрорегион управляван от комунисти“, който е блокирал целия ЕС със съпротивата си срещу СЕТА, споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада.

Освен от правозащитници и от валонските социалисти, Йотингер получи и рязък отговор и от китайското външно министерство. Негова говорителка заяви вчера:

„Мисля, че съответните бележки всъщност отразяват дълбоко вкорененото и озадачаващо чувство за превъзходство на някои западни политици. Надяваме се, че тези хора могат да се научат да гледат на себе си и на другите обективно и да се научат на взаимно уважение и равнопоставеност“.

„Отнасям се с голямо уважение към динамиката на китайската икономика – Китай е партньор и силен труден конкурент. Следователно ни е нужно равно игрално поле, където китайски компании могат да купумат европейски и европейски компании могат да купуват китайски. Важно е да имаме този достъп от двете страни – и аз виждам възможност за подобрение тук“, беше днешният отговор на Йотингер.

На пресконференция в Букурещ, където беше на посещение тази сутрин, Йотингер потвърди извинението си и каза, че разбира как могат да бъдат изтълкувани бележките му за „задължителни гей бракове“.