Твърдения за изтезания на руски затворник разгневиха опозицията в страната, предаде АФП.

В писмо от 31 октомври Илдар Дадин се оплаква, че той и други осъдени са постоянно подлагани на постоянни побоища, изтезания, унижения, обиди и непоносими условия в трудовата колония, където излежават присъдите си. Писмото е адресирано до съпругата му Анастасия и написано от неговия адвокат Алексей Липцер. То е разпространено от портала "Медуза".

През декември 2015 г. Дадин стана първият опозиционер, осъден в Русия за "многократно нарушаване на правилата за организиране на протести". Това престъпление, въведено в Наказателния кодекс през лятото на 2014 г. чрез член 212, се наказва първия път с глоба, а втория - с до 5 години лишаване от свобода.

Макар прокуратурата да искаше 2 години лагер, Дадин получи тригодишна присъда. През март обаче тя бе намалена на 2 години и половина.

Ето някои смразяващи цитати от писмото:

► "Трябва да знаеш, че в колония ИК-7 действа цяла мафия, в която участва цялата администрация на учреждението - началникът, майорът от вътрешната служба Сергей Косиев и абсолютното мнозинство сътрудници в колонията, включително лекарите."

► "Още с пристигането ми в колонията на 10 септември 2016 г. веднага ми взеха практически всичко и ми подхвърлиха два ножа, а след това при обиск ги "намериха."

► "На 11 септември при мен дойде началникът Косиев с трима сътрудници. Заедно започнаха да ме бият. На този ден ме биха 4 пъти, по 10-12 души едновременно, ритаха ме. След третия побой ми натикаха главата в тоалетната чиния."

► "На 12 септември дойдоха сътрудници, окачиха ме за белезниците..."

► "Косиев ми каза: "Ако опиташ да се оплачеш, ще те убият и ще те заровят зад оградата".

► "Ако сега пак ме подложат на мъчения, побоища и изнасилввания, едва ли ще издържа повече от седмица. В случай на моя внезапна смърт могат да ти кажат, че причина за нея е самоубийство, нещастен случай, изстрел при опит за бягство или бой с друг затворник."

Трудово-поправителната колония номер 7, или ИК-7, се намира в автономната република Карелия, край град Сегежа.

Анастасия - съпругата на Дадин, не го е виждала от 22 август.

Малко преди да напише писмото, Дадин пил поставен на строг режим. Провинението му било, че се обръщал на "ти" към надзирателите. От управата на колонията обаче твърдят, че той отказал да заеме стойка за обиск и блъскал служителите, които били принудени да употребят сила.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери, че президентът Владимир Путин ще бъде информиран за писмото.

На 2 ноември от Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) обаче излязоха с изявление, което предизвика нов скандал. От Службата заявиха, че лекарите от централната градска болница в Сегежа, изпратени в ИК-7, не открили следи от побой по тялото на Илдар Дадин. Часове по-късно от ФСИН заявиха, че опозиционерът пред видеокамера заявил, че не е получил телесни повреди. Записът обаче така и не е показан досега никъде и на никого. Анастасия - съпругата на Дадин, смята, че той може да е бил заплашен.

През нощта срещу 3 ноември няколко десетки опозиционери се стекоха на протест пред централата на ФСИН в Москва. Руските власти засега не са се трогнали от случилото се. Обикновените руснаци обаче не се съмняват, че Дадин казва истината.

Най-скандалното от всичко е, че 34-годишният Илдар Дадин е първият и засега единствен руснак, осъден след разпадането на СССР за това, че се е възползвал от гарантираното от конституцията на страната си право да участва в демонстрации. Той неведнъж е участвал в протести в подкрепа на политзатворници и хомосексуални, както и против войната в Украйна.

Освен това г-жа Дадина твърди, че досега не е получила нито едно от писмата, които Илдар й е пращал от колонията.

Според последните информации Илдар Дадин е откаран в карелската столица Петрозаводск, най-вероятно в болница. Това съобщи тази сутрин специално за Клуб Z съпругата му Анастасия Зотова. Самата тя не е виждала мъжа си от 22 август, когато го е посетила в следствения изолатор в Москва. След това той е изпратен в колонията, където Анастасия не е била допусната на свиждане.