Вълната от земетресения в Италия през последната седмица може да принуди 100 000 души да напуснат родните си места.

За това предупредиха властите в провинция Марке, съобщи в. "Гардиън". Това е един от най-пострадалите райони. Той бе разлюлян вчера със сила 6,5 по Рихтер. Само 4 дни по-рано земетресение удари същия район. И при двата труса обаче нямаше жертви, а само ранени.

 

 

Но до основи бе разрушено градчето Аматриче. Почти изцяло бяха унищожени Аркуата дел Тронто и Усита, както и голяма част от Норча.

Спасителите извадиха 9 души живи изпод развалините.

Италианци, останали без покрив заради трусовете, спят в склад в Камерино.

25 000 души спаха снощи на палатки и в колите си в засегнатите райони. В хотелите по адриатическото крайбрежие били направени 5000 заявки за нощувки, съобщиха от Бизнес конфедерацията в пристанище Анкона. Оттам очакват заявките да се увеличат.

Заради смъртоносното земетресение през август и тези от миналата седмица 14 000 души вече са напуснали родните си места, съобщи Паоло Бадзуро - експерт по оценка на опасностите и рисковете в Университетския институт в град Павия. Според него броят ще расте.

С приближаването на зимата подслоняването на хора ще става все по-трудно, предупреди сециалистът.

Италианците масово оплакват унищожаването на исторически забележителности, отбелязва "Гардиън". Бенедиктински монахини публикуваха клип, на който се вижда срутването на историческата базилика "Сан Бенедето" ("Свети Бенедикт" от XIV век в Норча.