На 19 октомври т. г. в писмо до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер българският министър-председател Бойко Борисов е поискал тя да признае напредъка на страната ни в правосъдието и вътрешните работи и като следствие от това да съкрати наполовина показателите, по които ги наблюдава, както и да промени процедурата на мониторинга. Предлагаме ви пълния текст на писмото:

"Скъпи председателю Юнкер, драги Жан-Клод,

След нашата дискусия ти пиша за Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) и нуждата да се вземе предвид напредъкът, постигнат от България през годините.

Механизмът е доказал своята полезност, помагайки на българските власти да предприемат адекватни действия и да прилагат неговите препоръки. Това също така позволи на държавите-членки да наблюдават напредъка, постигнат от страната ни.

От 2007 г. насам България има сериозен и необратим напредък в съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Българското правителство вярва, че са налице основания да се преустанови мониторинга по Механизма по тези индикатори, чиято цел е постигната, като се актуализират другите по начин, който позволява да се вземат предвид напредъкът до момента, както следва:

 - Индикатор 1 - "Продължаване на реформата на съдебната система за гарантиране на нейната независимост, отчетност и ефективност."
 

- Индикатор 2 - "Надграждане върху напредъка, вече постигнат в борбата срещу корупцията, провеждане на нови професионални и надпартийни разследвания по обвинения за корупция във високите етажи на властта, по границите и в местното управление. Да се предприемат допълнителни мерки за превенция на корупцията и постигане на ефективно законодателство в областта на наказателното право и наказателния процес."
 

- Индикатор 3 - "Надграждане върху напредъка вече постигнат в борбата срещу организираната престъпност, фокусиране върху тежките престъпления, прането на пари и систематичното конфискуване на имущество, притежание на лица, извършили престъпления. Докладване на нови и текущи разследвания и присъди и на въздействието на законодателството в тези области."

Ефективното прилагане на препоръките изисква както съвместни действия от страна на всички български институции, участващи в реформата на съдебната система и борбата с престъпността, така и усилията на всяка поотделно, в обхвата на съответната им компетентност.

Следователно, правителството предлага да се актуализира процедурата, в която информацията за постигнатия процес се обменя чрез по-диференциран подход.

Също така би било полезно да се направят изводи за цялостната оценка на това как България напредва възоснова на детайлен анализ на постиженията и предизвикателствата, пред които е изправена всяка институция и които са фактор в процеса на реформи. Това ще даде възможност на конкретна идентификация на техните задачи и по-фокусиран мониторинг на прилагането.

Мисията за техническа помощ към Българската прокуратура се доказа като един от най-ефективните примери за прилагане на препоръките, направени в годишните доклади за прогреса. 

Препоръчваме през 2017 г. Службата за структурна подкрепа да организира подобни експертни мисии в България.

Вярвам, че предложената модификация на обхвата и съдържанието на индикаторите на Механизма за сътрудничество и проверка и неговото функциониране ще осигури ясно и окуражаващо послание към българските институции да продължат своите усилия.

Очаквам да продължим обсъждането на предложените промени и срещата с теб на предстоящата среща на върха на ЕС.

Бойко Борисов"