Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Днес "бачо" Кольо Филчев (бившият главен прокурор Никола Филчев - б.р.) ме е титулувал "вагабонтин", с което ми направи деня. Въпреки че може да се отбележи, че се е представил много под възможностите си и явно нещо му липсва вдъхновение, все пак, в навечерието на Хелоуин, появяването му е едно удачно сезонно забавление. 

Един приятел ми каза, че на последния етаж в Съдебната палата се отнасят към Филчев като към "скъп вуйчо". Търсят премъдростите му и му уреждат изяви пред Пеевските пропагандни клоаки, когато неговият наследник и главен авиомоделист на РБ бъде налегнат от несгоди и сплинове. После, така произведените попържни се разпространяват служебно сред прокурорите за увеселение на лоялните, назидание на изпадащите във влечение към нормалност и сплотяване на строя около общата травматична идентичност.

Филчев също така е отбелязал, че от моите "стратегии, концепции, директиви и т.н. за съдебна реформа днес нищо не остана." Трябва да кажа, че най-важните елементи на структурната реформа, която предвихме, са факт. Вярно е, че не приеха въвеждането на минималната форма на парламентарен надзор чрез прокурорската квота във ВСС, но това е пирова победа. 

Днес темата за реформата на прокуратурата е незаобиколима в обществения дебат и международните оценки. Уверен съм, че по-скоро рано, отколкото късно, ще има следващи поправки в конституцията, които ще сложат главния прокурор под реален парламентарен контрол с възможност за отстраняване. А това е и най-важната кауза, за която съм работил.

Всичко това ми припомни как през 2001 г. бях част от екипа на първото изследване "Индекс на съдебната реформа", в което вероятно за първи път аргументирахме проблема с филчевата прокуратура. Това предизвика огромен гняв от негова страна, гарниран със заплахи за съдебна разправа и пр. 15 години по-късно аз нямам съмнение, че политическата цена за инсталиране и поддържане на фигури като Филчев и неговия падуан Цацаров вече е такава, че те повече никога няма да се повторят, освен като пример за най-мрачни фигури в конституционната ни традиция. Може да изглежда дълго време и със сигурност цената, която плащаме е огромна, но така се гради демократичен опит.

А един ден, когато имаме нормален главен прокурор, посветен на обществения интерес и включен в системата на контрол и противовеси, която го прави отчетен пред гражданите, ще започне и последната част от моите "стратегии, концепции, директиви" - сериозното чистене на гнилите ябълки от съдебната власт и държавното управление. И тогава, всеки ще трябва да отговори на коя страна е бил днес. И точно за днес аз мога с гордост да се позова на бесуванията на Никола Филчев, който преди Сотир Цацаров беше считан за най-лошото, което се е случвало на съдебната ни власт.

---

* "Падуан" (от фантастичната сага "Междузвездни войни") е втората отдолу нагоре степен в джедайската йерархия след най-ниската "джедай-ученик". Падуан е ученик, започнал сериозно обучение под ръководството на рицар джедай или майстор джедай. Подготвеният падуан може да стане напълно обучен джедай веднага щом премине напълно изпитанията.

**Тексът е от фейсбук профила на Христо Иванов. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

Коментари

"Днес темата за реформа в прокуратурата е незаобиколима"

За кого бе, чедо нискочело? :)
Кайо Николайо's picture
Кайо Николайо
Nikolay Elenkov

До кОчо без челО

Как не ти омръзна пък на теб да плюеш и да казваш дори на бялото черно. Един свестен министър имаше този кабинет и консенсусно дори преките му коалиционни партньори го бламираха. Стига с тоя хейт бе, (на)дървен философ! ОдИ си у кочината, от където ти плащат, за да си изливаш усните флуиди по форумите и не давай квалификации кой с какво чело бил, че твоята глава е едните голи рога.

Хм

"Уверен съм, че по-скоро рано, отколкото късно, ще има следващи поправки в конституцията, които ще сложат главния прокурор под реален парламентарен контрол с възможност за отстраняване. А това е и най-важната кауза, за която съм работил." - Най-после казано в прав текст.Изпълнителната власт и сега си е функция на законодателната. Ако и държавното обвинение стане функция на дупетатницата, забравете за разделение на властите. КГБ.-ейския модел на олигополия ще е завършен. И това нещо се титулова демократин! Ай нема нужда.
 's picture

Maria Hranova

Иво Ганев, явно не знаете

Иво Ганев, явно не знаете каква е функцията на Прокуратурата. "Prosecutors are recognized as legal professionals by the court in which they intend to represent society" (Wikipedia). Като такива очевидно трябва да се отчитат пред обществото, да не са недосегаеми и да имат относителна независимост от висшестоящите в тяхната йерархия, т.е. точно обратното на ситуацията към момента. Единствено Съдът е задължително да остане независим. Припомням само, че с последните промени в Конституцията (ограничени до одобрените от Цацаров) предпоставят в най-важния кадрови орган ВСС мнозинството в прокурорската колегия да е лично подчинено на главния прокурор, а в съдебната колегия преимущество има квотата на избраните от НС.
Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

Гледам копипаста от фейса за убиеца с брадвата,

потърсих дали пише нещо за отговорността на тоя, дето го назначи и си го коткаше, за да му пази гърба. Не. Значи няма за какво да я чета.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.