Две силни земетресения - с магнитуд 5,5 и 6,0 по скалата на Рихтер разтърсиха в сряда вечерта централна Италия. Според данните на Европейския сеизмологичен център първият трус е бил на 122 км от столицата Рим и според живеещи във Вечния град и в Перуджа се е усетило доста силно. Дълбочината е била около 9 км и се регистриран малко след 19 ч местно време.. Епицентърът е бил в близост до градчето Малтиняно в провинция Асколи Пичено.

Разрушени сгради имаше в селцето Вила Сан Антонио близо до гр. Висо. Снимки ЕПА/БГНЕС

Вторият трус по-силен - 5,9 по Рихтер и е регистриран малко след 21 ч. По първоначални данни на агенция  ANSA няма жертви. Починал е само един възрастен човек от инфаркт. Има двама леко пострадали от срутване на сграда в градчето Висо.

Униформени помагат на възрастен човек да се евакуира в градчето Висо.

Разрушения, паднала мазилка и липса на ток са пораженията. Паниката обаче е била ужасна заради спомените от труса преди около 2 месеца, когато загинаха над 300 души. Преживели трусовете в района на Рим свидетелстват, че земетресенията са били с продължителност между 5 и 10 секунди. 

В социалните мрежи се появиха и първите кадри и реакции. 

 

 

 

 

Според съобщенията в Теремото е разрушена стара църква. Ето и първи кадри от града след труса:

 

 

Италия пострада сериозно в края на август от друг силен трус, който взе и над 270 жертви.

 
Според сеизмолога Алесандро Амато от Националния институт по геофизика и вулканология трусовете имат връзка с по-тежкото земетресение от 24 август.