"Иван Костов ни брои срещите с Путин.
Не може президентът
(Плевнелиев, б.р.) да сочи с ръка част от българското общество – че те са красиви, а другите са втора ръка."

Така Георги Първанов описа отношенията си и с двамата десни политици по време на първото си съвместно интервю с кандидат-президента Ивайло Калфин по бТВ.

Повод му даде реплика - че "гласуваш за Първанов, получаваш Калфин".

"Аз твърдя, че гласуваш за Калфин, получаваш повече от Първанов. Повече като качества, като всичко... Аз вече имам своите контакти в политиката, но твърдя, че в момента Ивайло Калфин може да вдигне телефона, да се обади на Хилари Клинтън, на Лавров, на Мартин Шулц, на Щайнмайер", каза президентът (2002-2012).

Той скромно призна, че няма такова нещо като "съпрезидент" и намекна, че някои от кандидатите имат своя настойник с явна препратка към ГЕРБ и Цветан Цветанов, който навсякъде е с Цецка Цачева.

Двамата изпаднаха в спомени как "нещо си били развалили отношенията" през 1997 г., когато Калфин напусна БСП и стана депутат от Евролевицата. Но Първанов каза,че за 5 г. не е изключил никого от Столетницата.

"По мое време – за 5 години нямаше нито един изключен от БСП. Твърдя, че съм бил толерантен", каза той.

По повод решението да не се кандидатира лично, Първанов обяви, че целта е била да не хвърля страната в конституционна криза, ако спечели.

Не са ли много кандидатите вляво – Калфин, каза че са направили всичко възможно, включително с компромиси, които отиват оттатък. Избирателите имат възможност да подредят кандидатите.

"Това бяха 15 млрд. инвестиции, това бяха десетки хиляди работни места, това беше сигурност - каза той на вечния въпрос за проваления му "Голям шлем", за който още плащаме. - Нека да каже г-н Плевнелиев: "Аз докарах 3 долара инвестиции."