Властите в Еквадор признаха днес, че са ограничили частично достъпа до интернет на основателя на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асанж, предаде Ройтерс.

В момента Асанж се укрива в посолството на южноамериканската страна в Лондон. Признанието дойде днес, след като в неделя вечерта от сайта потвърдиха слуховете, че достъпът на австралиеца до световната мрежа е бил спрян.

Причина за мярката на Еквадор са публикации в "Уикилийкс", свързани с предстоящите президентски избори в САЩ. От външното министерство в Кито заявяват, че тези материали биха могли да окажат влияние върху изборния процес. Ведомството изтъква, че Еквадор не иска да се меси в него по никакъв начин.

Същевременно САЩ отрекоха обвиненията на "Уикилийкс", че са поискали Еквадор да спре публикациите за кандидат-президента Хилари Клинтън. В последно време сайтът на Асанж публикува материали от кампанията на Клинтън, включително писма от хакнатата електронна поща на ръководителя на предизборната й кампания Джон Подеста. Едно от тях съдържа информация за реч на кандидатката на демократите пред банка "Голдман Сакс", която нейният щаб дълго време отказваше да публикува.

Според един от имейлите Хилъри казала, че иска тайно да се намеси в случващото се в Сирия. Изтеклата кореспонденция съдържа и "закачки" с високопоставени банкови служители. Това увеличава притесненията, че Хилъри се чувства твърде уютно на "Уолстрийт".

Асанж получи убежище в посолството на Еквадор в Лондон през 2012 г., за да избегне екстрадиция в Швеция по обвинения в изнасилване. Той не изключва това да е капан, с който да бъде измъкнат извън дипломатическата мисия и да бъде предаден на САЩ, които го обвиняват за "Уикилийкс". Информаторът на сайта - Брадли Манинг - излежава 35-годишна присъда. Зад решетките той се подложи на операция за смяна на пола и стана жена на име Челси.