Въпреки изявленията от сутринта на ГЕРБ, че ще отменят ограничението до 35 секции в държава, омбудсманът Мая Манолова прати въпроса в Конституционния съд.

Манолова коментира пред журналисти, че в момента действащата изборна разпоредба от една страна задължава разкриването на секция там, където са събрани повече от 60 подписа, а от друга страна ограничава разкриването на повече от 35 избирателни места.

Тя пита конституционните съдии за различния ред, предвиден в Изборния кодекс за разкриването на избирателни секции в държавите от ЕС и в тези извън Съюза. Става дума за това, че при наличие на 60 заявления от желаещи да гласуват в страните-членки ЦИК автоматично е длъжна да разкрие нова секция. А в такива извън ЕС образуването на избирателните секции става „с решение на Централната избирателна комисия по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства“.

"Така установеният ред по чл. 14, ал. 3 от действащия текст на ИК поставя упражняването на основни конституционни права (избирателното право) на български граждани  в зависимост от преценката на длъжностни лица и административни органи, и то по начин, който не създава правни гаранции за еднаквото и точно приложение на Конституцията и Изборния кодекс спрямо всички български граждани с идентично правно положение, пише омбудсманът."

Екипът от юристи подготвил искането, прави паралел и с тоталитарните общества.

"Съображенията за целесъобразност не могат да служат като основание за ограничаване на основни конституционни права дори и на един отделен гражданин. Правата не са предмет на политическо споразумение или отчитане на обществени интереси. Обратната практика, характерна за общества, изградени върху тоталитарни принципи на организация, е отречена от съвременните демократични конституции, които издигат "във върховен принцип правата на личността...".