Българското зеле от новата реколта вече е готово за бидоните, но ако си мислите, че на пазара е само то – жестоко се лъжете. Конкуренция по сергии, бакалии и хипермаркети му правят зелки от Македония, Сърбия и Полша.

Картофите на пазари били от Самоков или Родопите? Може и да откриете такива, но по-вероятно е да са пропътували стотици, че и хиляди километри от Гърция, Сърбия, Полша, Германия, Франция, Египет. Българските картофи на едро струват по 0,40-0,60 лв./кг, полските са по 0,35 лв./кг, а сръбските – 0,40 лв. за килограм.

Това показват етикетите на зеленчуците, които се продават на най-голямото тържище в София – в жк „Слатина”.

Зеленчукопроизводството у нас пострада жестоко след настъпването на демокрацията. Търговците започнаха внос от държави, където секторът се подкрепя по различни начини – субсидии, безплатна вода за напояване, подпомагане на износа и т. н. У нас земеделското министерство се сети едва в последните години, че плодородната ни земя ражда и друго освен пшеница, царевица и слънчоглед.

Вече действат схеми за подпомагане отглеждането на зеленчуци, но предстои да видим ще може ли с тяхна помощ българският домат да се завърне на пазара, залят от турска, гръцка, македонска и... албанска стока. Няма грешка - това е поредната балканска държава, откъдето вносът на земеделска продукция придоби масови измерения напоследък.

Албанският домат, например, се продава за 1,00-1,50 лв./кг и е 10-20% по-евтин от родния. Списъкът продължава - в момента на тържището в „Слатина” има краставици, зелени чушки, тиквички, спанак и червено цвекло от Земята на орлите, както наричат Албания.

Търсим и български чушки (червени и зелени) - традиционно те са по сергиите от август до октомври. Но тази година търговията на едро за пореден път е доминирана от турски, македонски, сръбски и албански пипер. Докато българският се продава на тържището по 1,20-1,40 лв./кг, вносният е с 10-20% по-евтин.

Чесънът си загуби вкуса в последните години, споделят потребители. Как да е иначе при положение, че пазарът е доминиран от китайски, а в момента на едро се предлага и испански.

Двете най-използвани пресни подправки у нас – магданоз и копър, се отглеждат в България, но има и голям внос от Турция и Гърция. А при един от най-здравословните зеленчуци – червеното цвекло – евтината полска продукция (0,60-0,75 лв./кг) твърдо печели битката с нашата (1,00 лв./кг).

ОТ КОИ СТРАНИ СЕ ВНАСЯТ ЗЕЛЕНЧУЦИ

ТУРЦИЯ    домати, лук, моркови, червени чушки, тиквички, патладжан, магданоз, копър, карфиол, спанак
ГЪРЦИЯ    домати, краставици, картофи, патладжан, магданоз, копър, спанак, карфиол, тикви
МАКЕДОНИЯ    домати, корнишони, зеле, зелени и червени чушки
АЛБАНИЯ    домати, краставици, зелени чушки, тиквички, спанак, червено цвекло
ПОЛША    домати, картофи, лук, зеле, моркови, карфиол, червено цвекло, печурки
СЪРБИЯ    краставици, картофи, лук, зеле, моркови, червени чушки
РУМЪНИЯ    корнишони, лук
ЕГИПЕТ    картофи
ГЕРМАНИЯ    картофи
ФРАНЦИЯ    картофи
ИСПАНИЯ    чесън
КИТАЙ    чесън


Повече по темата "зеленчукопроизводство" – четете в новия брой на сп. Клуб Z