Парламентът на южния френскоезичен белгийски регион Валония днес гласува против споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада СЕТА. Вотът може да блокира подписването на сделката по-късно този месец на среща на върха между ЕС и Канада. 

В регионалната столица Намюр валонските депутати гласуваха с 68 на 23 гласа и един въздържал се да откажат пълномощия на федералното правителство на премиера Шарл Мишел да подпише сделката договаряна седем години. Валонският парламент е доминиран от социалистите на регионалния министър-председател Пол Маньет и зелените.

"Ще кажа веднага на министъра на външните работи, че парламентът преразгледа тълкувателната декларация на този договор. Тя не предлага достатъчни гаранции. Ние отказваме да го упълномощим: Белгия няма да подпише този договор на 27 октомври", каза Маньет.

На цитираната дата е насрочена среща на върха ЕС-Канада, където се очаква споразумението да бъде подписано. Министрите на търговията на Европейския съюз трябва да обсъждат декларацията към споразумението идния вторник на съвет в Люксембург. Тя е в процес на договаряне между Европейската комисия и канадските власти.

Белгия не е единствената страна-членка с резерви. Несъгласия досега изразиха Австрия, Словения, България и Румъния. Те също заплашиха, че биха блокирали споразумението, ако възраженията им не бъдат зачетени. Германският Конституционен съд по-рано тази седмица даде зелена улица на федералното правителство да подпише СЕТА, но постави условия за това.

Канадският министър председател Джъстин Трюдо заяви, че търпението му се изчерпва и че провал на сделката "ще прати много ясен сигнал ... че Европа не е продуктивна".

Маньет обаче остави отворена вратичка за компромис:

"Това не е погребване или окончателно вето. Отправям апел за нови преговори, но на нова основа. Начинът на договаряне на договорите трябва да се промени: Защо години наред се водят тайни обсъждания дали съдържанието е добро за малките и средните предприятия, земеделците и обществените услуги? Ако случаят е такъв,  дискусиите би трябвало да са прозрачни. Това, което искаме, е нов метод на работа, валиден за всички двустранни преговори за в бъдеще", декларира валонският премиер, цитиран от всекидневника "Соар".

Френският президент Франсоа Оланд - най-влиятелният социалист сред държавните ръководители в ЕС, покани днес след обяд Маньет на разговори в Париж.

Провал на споразумението с Канада ще е лошо предзнаменование за продължаващите вече четвърта година преговори за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) между ЕС и САЩ.

Белгийски прелести

Белгия, с 10,5-милионно население и територия три пъти по-малка от България, е една от държавите с най-сложно устройство в Европа. Тя има три езикови общности (френскоезична, фламандска и германска), четири региона (Валония, Фландрия, Брюксел и германски), шест правителства и седем парламента. 

Днешният вот във валонския парламент не е правно обвързващ за правителството на региона. Формално то решава дали да упълномощи федералното да подпише СЕТА, каза пред Клуб Z Нико ван Дейк, говорител на постоянното представителство на Белгия в Европейския съюз.

Досега от шестте правителства в страната пълномощия на Мишел да подпише СЕТА са дали тези на холандскоговорящата Фландрия, не германската общност и федералното правителство. Предстои да си кажат думата правителствата на Валония, столицата Брюксел, която е със статут на отделен езиково смесен регион и на федерацията Валония-Брюксел.

"Европейска Куба"

Отминалата слава на Валония са мините и металургията в индустриални центрове като Шарльороа и Лиеж. Тези отрасли днес са в упадък и традиционно доминираният от социалистите регион страда икономически за разлика от пазарно ориентираната и по-консервативна политически Фландрия. Четирите милиона валонци са по-малко от 1 процент  от всички европейски граждани.

Гласуването в местния парламент отразява страхове на малкия бизнес и земеделците от презокеанската конкуренция и тревога, че СЕТА ще позволи да бъдат заобикаляни стандарти на екологична и социална защита.

"Това, че сме приятели с Канада, не означава, че не можем да им кажем, че не сме съгласни с нещо", каза Маньет пред депутатите.

"Ще изолирате Валония, ще я прeвърнете в европейска Куба", отговори му либералната депутатка Виржини Дефран-Фирке.

Социалното напрежение и недоволството от Европа във Валония се повишиха, след като по-рано тази година американската машиностроителна корпорация "Катерпилар" обяви, че затваря свой голям завод в "Шарлероа", който съществува от 60-те години на миналия век и продължава да печели. На улицата остават 2 200 работници и може би два пъти повече заети в подизпълнители на предприятието. Нов удар за наемния труд беше съобщението на холандската банка ING, че съкращава 4 000 души от мрежата си в Белгия.

Маньет, чиято партия е в опозиция на федерално ниво, упражнява натиск върху дясносцентристкото четирипартийно правителство на Мишел, където партньорите не могат да се споразумеят по бюджета за следващата година. Спорът от фискално естество заплашва стабилността на кабинета. Белгия е известна с честите и продължителни правителствени кризи през последните десет години. 

Балканска и друга опозиция

България и Румъния заплашиха да не ратифицират СЕТА, ако Канада не премахне визите за гражданите на двете страни. Очаква се този въпрос да бъде третиран в тълкувателната декларация, но текстът ѝ още не е публикуван.

Канада е съгласна да се ангажира с постепенна отмяна на визите до края на 2017 година и това е приемливо за България според дипломатически източници в Брюксел. Румънците обаче искат незабавно отпадане на визите.

Българското правителство няма да оттегли резервите си, докато не види окончателния текст на декларацията, казаха дипломатите.

Австрия доскоро се съпротивляваше главно заради съмнения в специалните арбитражни съдилища за решаване на спорове между инвеститор и държава, които СЕТА предвижда. Канцлерът-социалист Кристиан Керн обаче изрази склонност към компромис тази седмица. Коалиционният му партньор, лидерът на десницата на Райнхолд Митерленер, подкрепя споразумението.