Проблемът "Не подкрепям никого" в Изборния кодекс е на път да взриви парламентарното мнозинство. Причината - от ГЕРБ обвиниха за това депутати от Реформаторския блок, премиерът Бойко Борисов, който се яви извънредно в Народното събрание, обяви, че ГЕРБ ще подкрепи всякакви промени в Изборния кодекс и заяви, че твърденията на десните са "лъжа", а председателят на правната комисия Данаил Кирилов, когото Борисов защити, се опита да даде обяснение за феномена.

Депутати от РБ вчера внесоха законопроект, с който да се отмени идеята, че вотът "Не подкрепям никого" на президентския вот ще е действителен, когато се отчита избирателната активност, но няма да важи при броенето на гласовете за реалните кандидат-президенти.

Първоначално от ГЕРБ заявиха, че нямат намерение сега да променят Изборния кодекс. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов се опита да обясни как се е стигнало до проблема с т.нар. "протестен вот" и изричното квадратче в бюлетината за него.

Квадратчето "Не подкрепям никого" се появи по настояване на правозащитни организации и съобразно изискването да спазим европейския изборен стандарт. След като се въвежда някаква форма на задължително гласуване - да има свобода за избирателя да изрази своя отрицателен вот.

Тъй като много хора разчитат, че паметта на всички ни е къса, и че 5 или 6 месеца са достатъчни да се забравят тези дебати, всички стенограми са качени на сайта на НС.

Припомням, че ние сме защитавали тезата, че има ли такова квадратче, то следва да участва при всички изчисления, свързани с определяне на резултатите. Това наше становище беше силно оспорвано, обясни той.

Кирилов припомни, че от РБ и други формации е имало възражение, че ако на парламентарни избори протестният вот се зачита като реален, то има риск 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание да бъде изкуствено завишена.

По тази причина в пленарна зала се възприе тяхното предложение резултатите от гласуването да бъдат вписвани в избирателните протоколи, да бъдат съобщавани на публиката, но да не влияят по какъвто и да е начин на който и да е от видовете избори, добави юристът от ГЕРБ.

По думите му обаче не е вярно, че методиката за избори ще повлияе на резултата от президентския вот.

Ако на един кандидат, най-силният в президентското състезание, са му били необходими Х гласа, за да спечели по стария регламент, същият брой Х ще му бъде необходим и по сегашните правила, каза още Кирилов. И повтори: Правната комисия потвърди моето, нашето предложение вотът "не подкрепям никого" да участва в изчисленията във всички видове избори. Но в зала това не беше потвърдено, защото всичките ни партньори и малките партии възразиха срещу това.

От Реформаторския блок реагираха на твърденията на Кирилов. Димитър Делчев обясни, че предложението на РБ е било по отношение на изборите, в които има пропорционална избирателна система, а колегата му Петър Славов добави, че е "неуместно" да обяснява точно на юриста Кирилов какви са разликите при мажоритарен вот, какъвто е този за президент и вицепрезидент и за Народно събрание. Славов предупреди още, че според него, ако сегашното броене на вота "Не подкрепям никого" остане, може някой от участниците в изборите да поиска касиране на резултата, въпросът да стигне до Конституционния съд и да се окажем в конституционна криза.

На въпрос защо чак сега алармират за проблема, от РБ обясниха, че по-важно било казусът да бъде решен преди изборите, за да не се стига до кризисна ситуация.

Казусът е бил обсъждан и на сбирката на управляващото мнозинство, заедно с премиера Бойко Борисов, на тема Изборен кодекс. Тогава от ГЕРБ пуснаха пълната стенограма. 

За празните квадратчета стигнахме до решение, че няма да се вземат онези бройки, когато не е гласувал за никого. Вземат се предвид само реалните гласове за партиите, които участват в изборния процес и разпределението се запазва на 4-процентна бариера, както досега. Няма промяна, заявява на 27 април Цветан Цветанов.