Нашумелите напоследък фермерски пазари, на които родни селскостопански производители излагат директно продукцията си, а прекупвачите са персона нон грата, ще станат постоянни от 2017 г. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева в предаването "Денят започва" по БНТ.

"Отделна мярка за изграждане на пазари ще има по Програмата за развитие на селските райони, която ще отворим следващата година. Извън това, по предложение на местните власти, министерството на земеделието и храните ще приложи инструмент за държавна подкрепа за създаване на такива фермерски пазари. Надявам се, че така ще удовлетворим искането на потребителите за пряка покупка от производителите и ще подкрепим по-малките стопани", обясни Танева.

Създаването на специализирани места за продажба без прекупвачи цели да скъси веригата за доставка от производителя на храни до потребителя. Идеята е догодина всички областни центрове в страната да получат държавна помощ за организиране на регулярни фермерски пазари.

Десислава Танева препоръча на малките земеделски производители да се сдружават и да инвестират в преработвателни бази, за да бъдат независими и да получават по-висок доход от продукцията си. Сега дребните стопани са притиснати в ъгъла, не са в силна позиция за договаряне и търговците вземат голяма част от крайната цена на храните. Производители се оплакали на министърката, че продавали в една и съща верига в България и Румъния, но условията в съседната страна били по-добри.

Проблемът бил най-малък в северните европейски страни, където до 80% от производителите в един бранш влизали в кооперации и инвестирали в машини за преработка на храните. По този начин те ставали преки доставчици на веригите.

"Повечето страни членки на ЕС се обявиха за нова регулация, така че производителят да получава по-висока стойност от крайния си продукт. Лично аз не съм голям оптимист, че това би могло да стане при пазарния, свободен начин на функциониране на икономиката", коментира министърът.

В България степента на организираност на земеделците едва достига 5% и то в някои сектори. А сдруженията на производителите са 38, след като през 2014 г. бяха само седем. В Програмата за развитие на селските райони, която ще тръгне догодина, ще има мярка за подкрепа на сдружаването на производителите.