Скандално видео, в което кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп се хвали със сексуално насилие, публикува на сайта си в петък следобед местно време в. “Вашингтон пост”. Изданието изрично предупреждава, че видеото може да се гледа единствено от пълнолетни.

И с право – използваните от Тръмп изрази шокират с бруталност и откровена вулгарност.

Видеото започва с думите на тв водещ:

“Искам да ви предупредя – това, което сега ще чуете, са изключително вулгарни и оскърбителни изрази. Отвратително е, че това трябва да се изрече по повод на една история на човек, който кандидатства за най-високия пост в държавата.”

Става въпрос за видео от 2005 г. Доналд Тръмп пътува в автобус за снимки по повод предстоящо излъчване на забавното тв шоу Access Hollywood. Той разговаря с водещия на предаването Били Буш. На видеото Тръмп не е в кадър, вижда се само автобусът, но пък разговорът се чува ясно. В него иде реч за омъжена жена, с която Тръмп е искал да прави секс.

ВИДЕОТО НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА НА ЛИЦА ПОД 18 ГОДИНИ:

Ето и някои извадки от казаното от Тръмп:

“Опитах се да я е*а. Тя беше омъжена. Налетях й като подлудял, като на кокошка, но не се получи. А тя беше омъжена. След това отново я срещнах, вече имаше тези огромни изкуствени ц**и и така.”

Тръмп, който по това време от няколко месеца е женен за третата си съпруга Мелания, продължава:

“Знаеш ли, много ме привличат хубави жени, просто ги целувам. То е като при магнит. Целувам ги. Не изчаквам. Веднага целувам. Когато си известен, това не е проблем.”

И още:

“Когато си звезда, позволяват ти го. Можеш да правиш всичко, да ги хванеш за п***ата, всичко.”

Чува се смях.

Реакциите

Редица американски медии препубликуваха видеото от “Вашингтон пост” и то логично се превърна в тема номер едно в САЩ.

Първа реагира кандидатката на демократите за президент Хилъри Клинтън. Тя написа в туитър:

“Това е ужасно. Не бива да допускаме този човек да стане президент.”

Нормално е Тръмп да бъде критикуван от политическата си опонентка, ще кажат мнозина. Но дори лидерът на Републиканската партия Райнс Прибус даде воля на възмущението си:

“Никога не бива да се използват подобни изрази спрямо жени. Никога не бива да се говори по такъв начин за жени. Никога!”

Известният републиканец, който също е участвал в надпреварата за определяне на кандидат за президент Джон Маккейн изрече:

“Няма извинение за обидните и унизителни изказвания на Доналд Тръмп. Нито една жена не бива да е жертва на подобно поведение. Единствено Тръмп трябва да понесе последствията.”

В прав текст – да се оттегли като кандидат на републиканците за президент на САЩ.

Изключено е Тръмп да го направи. Няма и такава процедура точно месец преди изборите. Въпросът е каква подкрепа ще получи на президентските избори, насрочени за 8 ноември т. г.

Извинението

"Казах тези думи, не бях прав и се извинявам - заяви кандидат-президентът в разпространеното изявление, в което се извинява. - Всички, които ме познават, знаят, че тези думи не отразяват моята същност".

Тръмп обеща в бъдеще да бъде "по-добър човек".

Той все пак използва случая да нападне опонентката си в надпреварата за Белия дом Хилъри Клинтън, отбелязвайки, че съпругът й - президентът Бил Клинтън "действително е злоупотребявал с жените", а жена му е "тормозила, атакувала, посрамвала и сплашвала неговите жертви".

"Нека бъдем честни, живеем в реалния свят", заяви Тръмп.

Тръмп определи разпространяването на видеозаписа като "нищо повече от разсейване от важните неща, които предстоят".