"Протестна мрежа" разлепи плакати в района на парламента с въпрос към депутатите - "Какво криете". Акцията е по повод предстоящото днес гласуване на държавен заем за НЕК, за да бъде изплатено задължението ни към Русия за АЕЦ "Белене". Недовлните припомнят, че все още никой не е виждал решението на Арбитражния съд в Женева, според който НЕК дължи на руската "Атомстройекспорт" поне 620 млн. евро за произведено оборудване и лихви.

От "Протестна мрежа" изтъкват, че депутатите ще гласуват, въпреки че не знаят цялата истина за "четната дупка" АЕЦ "Белене". 

Ето пълния текст на написаното на плакататите:

"Протестна мрежа пита: Какво криете?

Депутатите не са виждали решението на арбитражния съд, но днес ще си вдигнат ръката за 1.2 милиарда бюджетни пари – заем към НЕК.

Без да се знае цялата истина за „черната дупка“ АЕЦ „Белене“ и как се стигна дотук, не можете да се разпореждате с публичните пари.

Кой какво е подписвал, каква отговорност е понесъл и какво още следва – са ключови въпроси.

Затова питаме: Какво криете?

Обществото трябва да знае!"

 

В последната седмица стана ясно, че депутатите Мартин Димитров и Петър Славов от Гражданския съвет на РБ са поискали два пъти решението на Арбитражния съд по реда на парламентарния контрол, но председателката на парламента Цецка Цачева два пъти не е допускала въпроса им. 

 
Вчера на заседание на бюджетната комисия в парламента обаче депутатите от РБ получили обещание от енергийната министърка Теметужка Петкова, ще се могат да прочетат документите.
Тази сутрин депутатът от РБ/ДБГ Антони Тренчев настоя точката в дневния ред, посветена на второто четене на специалния закон за държавем заем за НЕК да бъде отложена за утре. Причината - депутатите да имат възможност да се запознаят с арбитражното дело, както обеща министър Петкова. Председателстващият заседанието Димитър Главчев (ГЕРБ) обаче заяви как и вчера е имало тази възможност. Тренчев обаче го опроверга, позовавайки се на опита на колегите си Димитров и Славов. Въпреки това депутатите от ГЕРБ гласуваха против отлагането два пъти.
 
Дебатите в парламента за държавната помощ за НЕК започват малко след 9 ч. днес.