Бившият президент на Държавата Израел и дългогодишен политик Шимон Перес, наричан и един от бащите на страната, е починал тази сутрин на 93 години в столицата Тел Авив. Това съобщиха световните агенции, позовавайки се на израелското радио. Преди две седмици държавникът постъпи в болница "Тел ха Шомер", след като претърпя тежък инсулт, но вчера лекарите установили рязко влошаване на състоянието му.

Тази сутрин смъртта на носителя на Нобелова награда за мир за 1994 г. беше потвърдена от личния му лекар и негов зет Рафи Валден, съобщи Франс прес. Очаква се по-късно да бъде дадена повече информация за медиите. 

Перес започва да работи за правителството на Израел на едва 29 години като първата му месторабота е Министерството на отбраната. Смятан е за един от авторите на ядрената програма на страната, бил е външен министър, финансов министър, два пъти премиер и президент на Израел. През 1994 г. печели Нобеловата награда за мир като външен министър на Държавата Израел, заедно с премиера Ицхак Рабин и палестинския лидер Ясер Арафат. Тримата си поделят Нобела заради подписаното на 15 септември 1993 г. в Осло споразумение за мир между Израел и Палестина.

Шимон Перес е роден през 1923 г. в градчето Вишнево, тогавашна Източна Полша, впоследствие Беларус, като син на търговец на дървен материал. През 1934 г. семейството се отправя за Палестина.

Политическата кариера на Шимон Перес започва, когато той е едва на 29 години. Основателят на Държавата Израел Давид Бен Гурион го назначава за генерален директор в Министерството на отбраната.

Перес три пъти е отбранителен и още толкова външен министър. В продължение на цели 48 години е депутат в Кнесета от листата на различни партии. 19 години е начело на Партията на труда. На два пъти е премиер на Израел – от 1984 до 1986 г. и от 1995 до 1996 г., а от 2007 до 2014 г. държавен глава.

След вестта за кончината на Шимон Перес израелският премиер Бенямин Нетаняху и съпругата му Сара обявиха дълбоката си покруса от голямата загуба за израелския народ, който винаги го е почитал и искрено обичал. Още днес правителството ще се събере на извънредно траурно заседание.

“Угасна една светлина, но ще продължава да пламти надеждата, която той ни даде. Шимон Перес беше войник на Израел, който се застъпваше за народа, за справедливост и мир, както и за непоколебимостта, че ще останем верни на убежденията си до края на земния ни път, предавайки ги като завет на други”, заяви президентът на САЩ Барак Обама.

Според него имало малцина, които са влияли върху историята: ”Моят приятел Перес беше един от тях.”

“Шимон непрестанно вдъхновяваше света с вроденото си човеколюбие и спомогна да се прокара път към мира, който е достатъчно широк за идните поколения, за да могат един ден редом да минат по него”, изрече бившият президент на САЩ Джордж Буш младши.

Бил Клинтън и съпругата му Хилъри обявиха, че Близкият изток е загубил адвокат на мира. Те окачествяват Перес като “гений с огромно сърце”. Критиците му го наричали мечтател: “Той беше такъв – с пълното съзнание и речовит мечтател до сетния си край”.

В туитър бившият британски премиер Тони Блеър нарече Перес “гигант на поколението, мечтало за националното освобождение на израелския народ”. Перес е осъществил тази мечта.

“С Шимон Перес Израел загуби велик държавник, а Германия верен приятел. Ние, германците, завинаги ще запомним неговата готовност към помирение. Въпреки ужасите, които германци са причинили на семейството и на неговия народ по време на холокоста, Шимон Перес ни подаде ръка. За това поведение ние сме му благодарни от цялото си сърце ”, посочва в съболезнователна телеграма президентът на Германия Йоахим Гаук.

“Огромни са заслугите на Шимон Перес за Израел, страната на оцелелите, в чието изграждане той участва в продължение на десетилетия с думи и дела. Германия скърби за един смел и мъдър глас, който винаги е вдъхновявал. Той ще ни липсва”, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

Според израелски медии тленните останки на Шимон Перес ще бъдат изложени за поклонение утре в израелския парламент – Кнесета. Погребението най-вероятно ще е в петък.