Бившият министър-председател Пламен Орешарски се кандидатира за президент. Днес Инициативен комитет с председател Николай Енчев, е подал документите в Централната избирателна комисия, научи Клуб Z от комисията. Негов вицепрезидент ще е Данаил Папазов.

Орешарски има дълга и противоречива политическа кариера. Тя започва през 1993 г., когато оглавява управление "Държавно съкровище и дълг" към Министерството на финансите. От 1997 до 2001 г. е заместник-министър на финансите в правителството на Иван Костов.

От 2002 до 2003 г. е заместник-председател на Националния изпълнителен съвет на СДС. Бе номиниран и за кандидат-кмет на София за местните избори през 2003 г. Номинацията му е свалена, след като избухва скандал след негова среща с бизнесмена Васил Божков.

През 2005 г. Орешарски е министър на финансите в кабинета на Тройната коалиция. В 41-то и 42-то Народно събрание е депутат от БСП. През 2013 г. става министър председател.

На 14 юни 2013 г. лично той предлага на парламента да избере депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Това довежда до едни от най-големите граждански протести по времето на прехода. Заради тях премиерът Орешарски на практика не може да се появи на нито една публична проява, тъй като протестиращите го дебнат навсякъде. В крайна сметка през юли 2014 г. той подава оставка.

В продължение на повече от година Пламен Орешарски бе посрещан навсякъде с протести. 

Припомняме ви два случая:

На 6 септември 2013 година Пламен Орешарски участва в честванията за Съединението в Пловдив, където също го посрещат викове "Орешарски вън!"

Няколко дни по-късно, на 13 септември 2013 година, Орешарски трябва да влезе в БНТ за участие в предаването "Панорама":