Работата на омбудсманката Мая Манолова е настъпила сериозни бизнеси и интереси, обяви самата тя тази сутрин в ефира на бТВ. 

"Директни заплахи, че ще ме поръчат в жълтите медии и ще ме дадат на адвокати, има", обясни тя.

Манолова обаче заяви твърдо, че се справя сама и че не отива на институцията да се оплаква:

"Ако президентът е баща на народа, омбудсманът му е майка."

За един от най-сериозните си опоненти в момента обяви "Топлофикация АД", където имало "сериозна политическа протекция". Според Манолова таксата "сградна инсталация" е незаконна и тя ще подкрепи гражданите в делото, което се разглежда от Въхровния касационен съд на 29 септември.

"Ако загубим делото, сме готови с промени в Закона за енергетиката, които да направят плащането й по-справедливо", обяви омбудсманката.

Имало напредък и по друга голяма тема - за падането на ДДС върху дарените храни. Екипът на Манолова е подготвил предложения за промени, свързани с контрола на даряваните храни, критериите, на които да отговарят фирмите посредници, които били пратени към министъра на финансите.

"Идеята не трябва да се монополозира, да не е само хранителната банка, тази която ще оперира с тези храни. От друга страна да не се нароят много субекти, които нямат капацитет и ще източват ДДС", заяви тя.

Манолова отказа да коментира кандидатите за президентския вот:

"Не коментирам партийни кандидати, оценки не давам, моята оценка ще стане ясна единствено на изборната урна."