Врачанското село Галиче прекара безсънна нощ завчера, след като четирима маскирани с бухалки потрошиха автомобил на частен СОТ.  Възрастни жени ходят с ножове, за да се защитят.

Това е картината в Галиче, докато кметът Ценко Чоков почти 3 месеца е в софийски арест по подозрение за лидер на организирана престъпна група, предаде бТВ.

Този път обаче жалващите са роднините на кмета, които твърдят, че са заплашвани и тероризирани от негов основен опонент Веселин Попов с живописния прякор Лунгара.

На запис от инфрачервена камера се вижда как маскирани здравеняци нападат с бухалки и буквално натрошават кола на частен СОТ. Според  близки на Чоков това е компанията около Лунгара, която ги тероризира с бухалки, камъни и обиди.

Основната цел на тази група беше това – да го няма него, за да могат да си крадат, смятат поддръжниците на отстранения и арестуван кмет.

Според събраните хора само намесата на СОТ и впоследствие - на РПУ Бяла Слатина ги е спасила.

Пред камерите баба от селото показа как ходи с нож в чантата, защото "животът така протича в последните 3 месеца".

"Цял ден седят по кафетата и се чудят в кое семейство да се намесят", обобщи Вера от селото.

Тема на разговор беше и пухкаво бяло кученце, което се вижда, че върви след нападателите и се спира, когато те започват да трошат колата (видео може да гледате тук):

- Някой от вас разпозна ли кучето - попита сериозно репортерката.

- Кучето е на Веселин Попов-син - обявиха местните.

Ценко Чоков и синът му Мартин в София. Снимка БГНЕС

Пред камерата Спас Чоков - вторият кметски син, който е на свобода, каза, че срещу него има 30-40 идентични жалби от един и същи хора.

"За да го вкарат (баща му, б.р.), за да могат да жънат и да грабят" - обяви целите им Спас. След което обобщи, че вече е прибрал пшеницата, а царевицата предстои.  

В Галиче се водят две новообразувани досъдебни производства - едно за разбитата кола, и друго - за заплахи над семейството.