Истинското лице на престъпната организация “Даеш” се разкрива сега при изтласкване на ислямистите от територии в Сирия и Ирак.

Жестокостта им е еднаква към живи и мъртви. В най-малко 72 общи гроба са зарити хиляди жертви.

Това разкриват репортери на агенция Асошийтед прес, които са извършили собствено разследване. Журналистите се опасяват, че ще бъдат открити още стотици могили, ако джихадистите бъдат прогонени от завзети от тях в момента територии. Репортерите са разговаряли със свидетели на ужаса, с помощта на експерти е бил анализиран снимков материал от въздуха, изследвана е и пропагандната машина на “Даеш”. Така много от масовите гробове можели лесно да се намерят. Труповете били покрити само с тънък пласт пръст.

Засега обаче не е ясен точният брой на избитите и хвърлени в плитчини като животни хора. Според журналистите от АП става въпрос за хиляди.

Тъжната цифра ще стане ясна след ексхумация на останките на мъчениците в освободените територии в Сирия и Ирак. Тя обаче се бави. Мъж от района на Синджар споделил, че ислямистите са обезглавили и двамата му сина и са хвърлили труповете им в общ гроб. Бащата почти бил сигурен къде е мястото, настоявал труповете на най-скъпите му същества да бъдат ексхумирани, за да ги погребе по канона. Казали му обаче, че това може да реши единствено специален комитет. Въпреки горещите му молби нищо не се случвало.

Журналистите от АП са открили конкретни доказателства за масови гробове:

Ирак

Мосул: В началото на юни 2014 г. ислямистите завземат град Мосул. Още на 10 юни избиват 670 затворници от зандана “Бадуш”. Жертвите са шиити. Тогава ООН окачестви зверството като изтребление. Масовият гроб се намира близо до затвора, показва сега експертиза на снимки, правени от сателит.

Тикрит: След освобождаването на Тикрит през пролетта на 2015 г. иракските власти откриват 14 масови гроба. Жертвите са иракски войници от местна казарма, превзета от “Даеш”. Разстреляни са стотици войници. Според АП избитите са 1700 души. Това е едно от най-големите военни престъпления на ислямистите. През 2014 г. близки на жертвите щурмуваха парламента в Багдад с настояване отговорните офицери да бъдат изправени на съд. Става въпрос за такива, които при атаката на ислямистите са успели да избягат, зарязвайки войниците.

Синджар: В планината Синджар се намират най-малко шест масови гробове с над 100 трупа. През август 2014 г. ислямистите от “Даеш” завзеха планината, смятана за закрилница на йезиди. Тогава бяха отвлечени жени и девойки, впоследствие продадени като сексробини. Всеки от мъжете и младежите, които отказаха да приемат исляма, бяха избити. Ислямистите бяха изтласкани, оцелели йезиди се върнаха по родните места. “Непоносимо тежко е всеки ден пред очите ти да е масов гроб. Преди да успея да избягам, видях как наши мъже бяха разстрелвани, а булдозери зариваха труповете с пръст”, споделя мъж за АП.

Сирия

Журналисти от АП са открили 17 масови гроба в Сирия. Опасенията са, че има още стотици могили в райони, които все още са под контрола на “Даеш”.

В град Деир ал Сор 400 членове на един клан са били избити и заровени в общ гроб.

В провинция Рака са открити труповете на 160 сирийски войници, положени в 7 гроба.