От посещенията на премиера в Истанбул и Берлин очаквах много повече, защото само след месец и половина България в Европейския съвет трябва да каже категорично и ясно дали страната подкрепя отпадането на визите за турски граждани.

Това заяви евродепутатът Илияна Йотова.

Тя допълни, че не е ясно дали страната ни е за промяна в Дъблинското споразумение, което задължава всеки един мигрант да остава на наша територия. И обясни, че ако България гласува против това Турция да бъде "сигурна държава" по критериите от Копенхаген и Съвета на Европа, това означава, че нито един нелегален мигрант в страната, не може да бъде върнат обратно на турска територия.

"Ако признаем, че Турция е сигурна държава, имаме необходимост от много сигурна аргументация, защото това ще срещне съпротива от много европейски държави", обясни Йотова.

"Какво промени позицията на българския министър-председател, който само дни преди посещението в Истанбул каза, че отива в Берлин с ясната и категорична позиция да получи съгласието за влизане в Шенген? След берлинската среща се оказа, че Шенген вече не ни е толкова изгоден", изтъкна Йотова.

Според нея в Берлин премиерът отново е срещнал съпротивата на всички, които не желаят България да е част от шенгенската система.

Йотова допълни, че отпадане на визи за турски граждани може да има само тогава, когато са изпълнени всички онези 72 критерия от пътната карта за отпадането на визите. И изтъкна, че малко преди преврата в Турция е имало няколко условия, поставени от ЕС, които турската държава не пожелала да изпълни.

Според депутата от БСП Ангел Найденов България и премиерът отдават превес на турската позиция.

"Ние не сме хора, които са в плен на отрицанието и се опитват да намерят само слабости в управлението на правителството. Даваме си сметка, че има 2 непосредствени предизвикателства за интересите на България. Първото е опасността от бежанския поток. Това е предизвикателство, което е в най-пряка връзка с рисковете за дестабилизация на страната. Второто е невъзможността на ЕС да намери общо решение на този проблем, включително всичко свързано с поведението и позициите на турския президент", заяви Найденов.

Според него на ултиматума от Турция трябва да се отговори единствено със солидарността на ЕС, с възможността да се търси общо решение и с недопускането на опити за разединение.

Лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че БСП иска изслушване на премиера и свикване на КСНС за споразумението между Турция и ЕС и ролята на България в него.

"Кое наложи така рязко и еднолично, без мандат нито от парламента, нито с решение на МС да се смени позицията на България, която през март 2016 г. той (премиерът Бойко Борисов - б.р.) заяви - че трябва да има облекчение за визите, когато се види желанието на Турция да изпълни споразумението по реадмисия? Турция не изпълнява споразумението и премиерът се явява куриер и говорител на Ердоган", заяви Нинова.

Тя каза още, че Турция рекетира ЕС и нашият министър-председател е "говорител на този рекет".