Преговорите между ЕС и САЩ по Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) към момента по същество се провалят. Това заяви германският министър на икономиката Зигмар Габриел, цитиран от "Ройтерс" в неделя. 

"Преговорите със САЩ са де факто се провалят, защото ние, европейците, не искаме да се припознаем в изискванията на американците", обяснява Габриел в интервю за германската телевизия ZDF, описано в сайта на медията. 

По думите на министъра, който е вицеканцлер на Германия, "нещата по този фронт не се движат", макар да не дава подпобности.

Преговорите между САЩ и ЕС за търговското споразумение продължават вече три години и нагласата бе те да приключат с резултат до края на 2016-а година. Към момента обаче няма изгледи разговорите да приключат, а и по самия текст на споразумението има различия, например в частта за селското стопанство.

През май Франция заплаши да брокира споразумението със САЩ, след като приподозащитници публикуваха голям масив от документи по преговорите, които до онзи момент не бяха публични. Според "Грийнпийс" в преговорите Европа била склонна да се съгласи на понижена защита на природната среда и на климата. От Еврокомисията обаче веднага отрекоха обвиненията.

 
След това ЕК поиска мандатът й да води преговорите да бъде препотвърден от държавите-членки на съюза.