Министър-председателят Бойко Борисов се срещна и с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Предстоят ни изключително трудни месеци, но се надявам заедно с воля от ЕС и Турция да намерим изход, написа в профила си във фейсбук Борисов веднага след срещата.

"Ние можем да решим проблема още днес само за България, но аз не искам да е за сметка на Гърция или други европейски страни. Ние сме солидарни, призовавам за същото и страните от Вишеградската четворка. Убеден съм, че всички заедно можем да се справим. Искам европейско единство и защита на суверенитета на всяка европейска държава", написа Борисов.

Премиерът бил убеден, че Европа и Турция ще дадат много по-голяма стабилност заедно в региона и благодари за изразената подкрепа от страна на Турция и готовността им да намалят натиска и товара на България.

По-рано Борисов проведе разговори с премиера на страната Бинали Йълдъръм и пое ангажимент да предаде на Ангела Меркел и останалите лидери на Европа позицията на Анкара: Или Европа спазва споразумението за реадмисия и либерализиране на визовия режим с Турция, или я очаква мигрантска криза.

"Поели сме ангажимент, гласували сме споразумение. И с претенциите си на правови държави трябва да спазваме това, което сме поели като ангажимент", призова след срещата си с премиера на Турция в Истанбул българският министър-председател Бойко Борисов.

Той заминава за Берлин, където Ангела Меркел събира премиери от централноевропейски държави, за да обсъдят мигранстката криза. Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм изпрати недвусмислено послание по Борисов: 

"Искаме нашите европейски приятели да разберат, че вече настъпи времето да поемат повече отговорност във връзка с мигрантите. От жизнено важно значение е в края на месец октомври да влезе в сила споразумението за либерализиране на визовия режим. Ако споразуеменията за реадмисия и либерализиране на визовия режим не бъдат изпълнени, това ще постави Евроопа пред един огромен риск", предупреди турският премиер Бинали Йълдъръм. 

Разясних това в подробности на моя приятел Бойко и съм уверен, че той ще има възможност да предаде на европейските събеседници моето мнение, допълни турският премиер.

Ердоган и Борисов все още не са направили изявления пред медиите, нито има някакво съобщение от кабинетите им.